Voortuinwedstrijd fleurt wijk op

Het is het gezicht van de straat: de voortuinen van huizen. Dat vinden ook Sabine Bolk en Koen de Wit, beiden woonachtig in het Liniekwartier in Breda. Ze bedachten een creatieve oplossing om de wijkbewoners hun tuin op te laten fleuren. De oplossing werd een voortuinwedstrijd.

Sabine en Koen hebben een website vanuitbed.nl bedacht. “Leuke plannen bedenken hoeft niet ingewikkeld te zijn”, legt Koen uit. “Je kunt ze bijna vanuit bed bedenken, zo kwamen we dan ook op de naam. Vaak zijn de simpele ideeën het beste.”

De Linie in Breda

Koen de Wit en zijn vriendin Sabine Bolk zijn samen woonachtig in de wijk Liniekwartier in Breda, vaak ook De Linie genoemd. Interveste beheert op basis van tijdelijke verhuur woningen in deze wijk voor woningcorporatie AlleeWonen. Koen en Sabine zijn de bewoners van zo’n woonhuis. Beiden zijn gesteld op de natuur en proberen dan ook meer mensen te stimuleren hier actief mee bezig te zijn. Ze merkten dat steeds minder mensen aandacht schonken aan hun voortuin en dus bedachten ze een plan om op een ludieke manier een verbeterslag door te voeren: de voortuinwedstrijd.

Bron: Wooncorporatie AlleeWonen

De Linie in Breda (Bron: Wooncorporatie AlleeWonen)

De wedstrijd

Met meer dan 27 verschillende culturen kun je het Liniekwartier oprecht multicultureel noemen. Om deze samen te laten participeren in de maatschappij moet je dus iets verzinnen waarmee je gezamenlijk de leefbaarheid verbeterd. Iedereen heeft zicht op elkaars voortuinen en dus leek het een kleine stap om een voortuinwedstrijd uit te schrijven. Nu heeft niet iedereen tuingereedschap om zijn tuin actief aan te pakken. Maar ‘De Buurtsalon’, het wijkcentrum in de Linie, hielp mee en stelde tuingereedschap beschikbaar wat kon worden geleend.

Snoeiworkshops, tuinsafari’s, het maken van insectenhotels: het waren allemaal ondersteunende plannen om de buurtbewoners te motiveren. In totaal ging het om 203 tuinen en waren er 4 juryleden van verschillende organisaties betrokken. Het team bestond uit een afvaardiging van AlleeWonen, KNNV (de Vereniging voor Veldbiologie), Bewoners Belangen Commissie Liniekwartier én Intratuin. Op die manier werd er naar allerlei aspecten van de tuin gekeken, want een ieder had een andere focus.

Leefbaarheidsverbetering wijk Breda

Leefbaarheid en gezelligheid kwamen bij elkaar

Om de buurtbewoners te attenderen op de actie stelde woningcorporatie AlleeWonen een bedrag beschikbaar om flyers te maken. Uiteindelijk brachten ruim 50 stemgerechtigden hun stem uit en kwamen er drie winnaars uit de bus. Koen vertelt: “Er werd op een gegeven moment zelfs actief campagne gevoerd door de deelnemers. Heel leuk!”

Prijsuitreiking

De hele maand mei kon er worden gestemd en er waren meerdere bewoners heel actief. Op 1 juni werden de stemmen geteld en de prijzen uitgedeeld. Er waren 5 prijzen beschikbaar: 3 juryprijzen, een publieksprijs en een stemmersprijs, waarbij er onder alle stemmers een prijs werd verloot.

Leefbaarheidsverbetering wijk Breda

Juryleden ontmoeten de eigenaren en waarderen de tuinen

En hoewel je verwacht dat de grootste voortuin de beste kans had om er met de hoofdprijs vandoor te gaan, bleek het tegendeel waar. Een van de prijzen werd gewonnen door een bewoner van een appartementencomplex. De tuin hoefde niet groot te zijn om te winnen. Ook trok bij de jury een speciale boom de aandacht, omdat ze de boom niet herkenden. Het bleek om een Marokkaanse Perzikenboom te gaan. Zo staken ook de juryleden weer wat op van de wedstrijd.

Een prachtig initiatief van deze bewoners om de gehele wijk op te fleuren!

Naar aanleiding van onze vraag aan de lezers van de Infonet nieuwsbrief kwamen er meerdere verhalen binnen. Dit was er eentje die we niet konden laten liggen! Ook jij mag ons altijd tippen als je leuke berichten hebt over je buurt, wijk, huis of leefomgeving. Wie weet verschijnt jouw verhaal op onze goedbezochte website en versturen we het bericht naar ruim 35.000 mensen via onze nieuwsbrief.

 

Facebook antwoorden
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn