Haarlemmermeer
Haarlemmermeer schiphol hoofddorp nieuw vennep - antikraak wonen

Wonen in Haarlemmermeer

In Noord-Holland is Interveste op zeer veel plaatsen aanwezig. Ook in Haarlemmermeer (o.a. Schiphol, Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Badhoevedorp) vind je panden die tegen leegstand worden beheerd, zoals door Interveste. Woningen, scholen, zorgcentra's maar ook sociale huurwoningen en boerderijen, worden als antikraak- of als tijdelijke huurwoningen aangeboden.

Het kan voorkomen dat door de oorspronkelijke bestemming van het pand onze opdrachtgever ervoor kiest, het pand te gebruiken voor tijdelijke werkruimte. Er worden dan tijdelijke ondernemers geplaatst door Interveste.

Waterwolf

Net zoals het IJsselmeer was de gemeente Haarlemmermeer vroeger een grote watervlakte, of eigenlijk: het waren er drie: het Spieringmeer, het oude Haarlemmermeer en het Leidsemeer in het zuidelijke deel. Maar door verplaatsing en verschuiving van de dijken en het woeste water groeiden de drie meren naar elkaar toe tot een groot meer van 17.000 hectare. Vanwege het woeste en landvretende karakter van het meer kreeg het de bijnaam de "Waterwolf".

De drooglegging van Haarlemmermeer

Elk jaar ging er meer land verloren in het gebied. Jan Adriaenszoon Leeghwater (hij doet zijn naam eer aan) maakte in de 17e eeuw al plannen om het gebied droog te leggen. Dit zou door 200 poldermolens kunnen worden volbracht. Leeghwater was molenbouwer en waterkundige en had dus behoorlijk wat kennis in huis. Toch zou het tot in de 19e eeuw duren alvorens men daadwerkelijk overging op het droogleggen aangezien het water inmiddels bijna tot Amsterdam reikte en de stad in gevaar bracht.

Interveste

Ringvaart romdom de meren

In 1840 werd de eerste schep zand gegraven bij Hillegom om een ringvaart te vormen die het water zou afvoeren. Het zou nog acht jaar duren alvorens de ringvaart klaar was. De poldermolens zouden plaats maken voor stoomgemalen. En in 1852 was het meer volledig drooggelegd. Gemeente Haarlemmermeer bestond pas in 1855. Er zouden twee dorpen worden gesticht: Kruisdorp en Venneperdorp (Hoofddorp en Nieuw-Vennep).

Nederland had vanaf nu een behoorlijk stuk grond om op te bouwen.

Schiphol

Het is de grootste luchthaven van Nederland en een van de belangrijkste van Europa. Alleen Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle zijn groter. De naam stamt al uit de 15e eeuw. Maar de bouw van de luchthaven zelf begon pas in de 20ste eeuw. In 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog beval de minister van oorlog om een militair vliegveld aan te leggen. Het vliegveld zou zo'n 17 hectare groot worden en er stonden 4 houten hangars.

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij - KLM

in 1919 Werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) opgericht. De eerste lijnvlucht met Londen zou plaatsvinden in 1920. Dat jaar werden er 440 mensen vervoerd vanuit. Het vliegveld groeide gestaag door, tot het aan volledig werd gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Maar in1949 was het weer helemaal opgebouwd en kon er weer worden gevlogen vanuit de haarlemmermeer.

Vanaf 1990

In 1990 kwam er een nieuw plan waarmee er met een direct treinverbinding onder de luchthaven een verbinding kwam met heel Nederland. De indirecte toegevoegde waarde van Schiphol aan de Nederlandse economie was in 2015 rond de negen miljard euro. Schiphol wil zich ontwikkelen in capaciteit naar 70-80 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar.

Wonen in Haarlemmermeer

Nu de meren zijn opgedroogd en de droogmaken volledig bestaat de Haarlemmermeer uit meerdere dorpjes en plaatsen. De grootste is Hoofddorp. De bekendste is waarschijnlijk Schiphol (hoewel er maar 50 mensen wonen).

De andere plaatsen zijn: Aalsmeerderbrug, Abbenes, Badhoevedorp (inclusief Nieuwe Meer), Beinsdorp, Boesingheliede, Buitenkaag, Burgerveen, Cruquius, Haarlemmerliede, Halfweg, Hoofddorp, Leimuiderbrug, Lijnden, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Oude Meer, Rozenburg, Schiphol, Schiphol-Rijk
Spaarndam, Vijfhuizen (inclusief Nieuwebrug), Weteringbrug, Zwaanshoek en Zwanenburg.

Ben je op zoek naar een tijdelijke huurwoning of een antikraakwoning? Kijk dan op de pagina met woningaanbod of er een geschikte woning voor je bijzit.

Woningaanbod Interveste

Wil je geen tijdelijke huurwoning maar liever een permanentere woning, dan kun je op de pagina van bijvoorbeeld Mansion of Woningnet kijken of er geschikt aanbod tussenzit voor je.

Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg

Wil je weten hoe de Haarlemmermeer ooit droogepompt werd? Bezoek dan het Cruquius museum en stoomgemaal Halfweg. Het stoomgemaal Cruquius is de grootste stoommachine van de wereld en behoort tot de top 100 van de rijksmonumenten in Nederland. Hoewel niet meer in bedrijf was sinds 1933 is het in 2002 opnieuw in werking gesteld na een renovatietraject van 20 jaar. Nu werken de pompen overigens hydraulisch.

Hanno Lans, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Hoe kom je in aanmerking voor een woonruimte in Haarlemmermeer?

Stap 1. Account aanmaken
Maak een Mijn Interveste account aan. De kosten hiervan bedragen 25 euro per jaar.

Stap 2. Extra gegevens
Vul de extra gegevens in (hoe meer we weten van onze kandidaten, des te meer kans je maakt).

Stap 3. Reageer
Reageer op de woonruimte(s) waar je graag wil wonen.

Stap 4. Documenten
Upload de documenten die we nodig hebben van je.

Stap 5. Selectieproces
Alles geüpload? Mooi! Wij gaan dan over op een selectieproces. Dit kan soms op de dag zelf zijn, soms duurt het een paar weken. het is lastig als je snel ruimte zoekt, maar we hopen dat je nog even geduld kunt hebben. Tijdens dit proces gaan we bekijken wie we gaan uitnodigen. Wordt je uitgenodigd? Dan zullen we contact met je opnemen om een bezichtiging in te plannen.

Reageer op alle ruimtes

Ben je het toch niet geworden? Dat is balen. Maar het goede nieuws: je kunt met je account een jaar lang op al ons beschikbare aanbod reageren. We hopen dus dat je snel weer een woning tegenkomt op onze site of in je mailbox. Je krijgt van ons namelijk e-mail alerts van ruimtes die beschikbaar komen in de door jou aangegeven regio. Mensen met een Mijn Interveste account zien zo dus altijd als eerste het nieuwe aanbod voorbij komen, vaak ruim voor het op social media staat.

Ontvang berichten

Je ontvangt altijd een bericht van ons. Dat kan soms na een dag zijn, soms na een paar weken. Soms hebben wij zelfs woningen in Haarlemmermeer voor iets meer dan €100,- per maand op onze website staan.