Huren in Amersfoort, huurwoningen, huurhuizen, tijdelijke verhuur

> Aanbod woonruimte in Amersfoort via Interveste


Interveste - De leegstandbeheer specialist van Nederland


De gemeente Amersfoort

Amersfoort is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 142.299 inwoners (30 juni 2008, bron: CBS), die Amersfoorters worden genoemd. Het is in bevolkingsaantal de tweede stad van de provincie Utrecht en de veertiende van Nederland. Amersfoort is in korte tijd enorm gegroeid door de status als groeistad. In 1985 telde de stad ruim 87.000 inwoners, in 2008 wonen er ruim 140.000 inwoners in Amersfoort. In 20 jaar zijn er dus ruim 50.000 inwoners bijgekomen.
In 2006 won Amersfoort de titel 'Groenste Stad van Nederland', die wordt toegekend door Entente Florale. De stad dankt haar titel aan het beleid dat Amersfoort voert om haar natuur te behouden. In september 2007 werd de stad door dezelfde organisatie tot 'Groenste Stad van Europa' uitgeroepen. Ga voor verdere informatie naar de website van de gemeente Amersfoort.


Wijken in Amersfoort en aangrenzende gemeenten

De gemeente Amersfoort is verdeeld in wijken, waaronder twee dorpen. Aangrenzende gemeenten zijn Baarn, Bunschoten, Nijkerk (Gld), Soest, Zeist, Leusden, Barneveld (Gld).
De wijken met een woonfunctie zijn: De Berg Noord, De Berg Zuid, De Koppel, De Kruiskamp, Eemkwartier, Hoogland (dorp), Hooglanderveen (dorp), Kattenbroek, Leusderkwartier, Liendert, Nieuwland, Randenbroek, Rustenburg, Schothorst Noord, Schothorst Zuid, Schuilenburg, Soesterkwartier, Stadskern, Valleipoort, Vathorst (in ontwikkeling), Vermeerkwartier, Zielhorst, Zonnehof.
Daarnaast bestaat er nog een aantal wijken zonder woonfunctie: Bosgebied, waaronder: Bos Birkhoven, Buitengebied West, Calveen (industrie en kantoren), Isselt (industrie en kantoren), De Hoef (industrie en kantoren), Park Schothorst (park), Waterwingebied (park tussen Rustenburg en Liendert). Stoutenburg Noord.


Amersfoort, stadsbeeld en bezienswaardigheden

De middeleeuwse binnenstad is opmerkelijk goed geconserveerd. De Onze Lieve Vrouwetoren (door de Amersfoorters ook wel liefkozend "Lange-Jan" genoemd) is de belangrijkste blikvanger. Met zijn 98 meter is het de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. De bijbehorende kerk ging bij een explosie in 1787 verloren. De toren wordt gebruikt als oorsprong van het coördinatenstelsel van het Rijksdriehoeksnet. Oftewel, het exacte middelpunt van de Onze Lieve Vrouwetoren is het punt van waaruit heel Nederland kadastraal genummerd is.
Belangrijke bezienswaardigheden zijn verder: de Sint-Joriskerk, de Koppelpoort (die zowel land- als waterpoort is), de waterpoort Monnikendam, de Rooms-katholieke Sint-Franciscus-Xaveriuskerk ontworpen door architect F. Wittenberg, de Kamperbinnenpoort, de Muurhuizen, die tot stand kwamen nadat de oudste stadsmuur haar functie had verloren en gebruikt werd om huizen tegenaan te bouwen met onder andere huis Tinnenburg, de jongere stadsmuur, die de stad tot in de negentiende eeuw ruimschoots heeft kunnen omsluiten en die deels behouden is. Elleboogkerk, een neo-classicistische kerk uit (1820), die tijdens een brand op 22 oktober 2007 geheel is verwoest. Plompetoren, een onderdeel van de oudste muur. Hier werden vroeger de gevangenen gehouden. Hofje de Poth, één van de oudste hofjes in het land. Sint-Aegtenkapel, Bierbrouwerij De Drie Ringen, Oud-Katholieke kerk H. Georgius, Het St. Pietersgasthuis. (Bron: Wikipedia)


> Wonen in Amersfoort via Interveste, ga naar het aanbod

Stuur ons een bericht