13.000 nieuwe woonruimtes in kantoren

Door transformatie van scholen, winkelruimtes en kantoren werden afgelopen jaar 13.000 woonruimtes opgeleverd. Tezamen goed voor 14% van het nieuwe woningaanbod op de markt. Dat meldt het CBS vanmorgen.

Het gaat om zelfstandige woonruimtes met een eigen toegang, badkamer en keuken. De meeste woningen uit transformatie werden gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. In totaal ging het om bijna 5,5 duizend nieuwe woningen; 42 procent van alle woningtransformaties in dat jaar. Ongeveer 21 procent nieuwe woningen ontstonden door transformatie van voormalig maatschappelijk vastgoed, zoals voormalige ziekenhuizen of scholen.

Kleine woonruimtes voor jonge mensen

Bewoners van de gecreëerde woningen zijn doorgaans jong en alleenstaand. Van alle bewoners is 47% jonger dan 27 jaar en vaak alleenstaand. De uit transformatie ontstane woningen hebben doorgaans een relatief kleine oppervlakte. Bij 43 procent was die minder dan 50 vierkante meter in 2018, terwijl ruim een kwart een oppervlakte van 50 tot 75 vierkante meter had. Het grootste deel van de woonruimtes opgeleverd om de verhuur in te gaan, op de langere termijn levert dat immers meer rendement op.

Meeste transformaties in Amsterdam, Den haag en Eindhoven

Tussen 2012 en 2018 werden er bijna 7000 woonruimtes gecreëerd in Amsterdam. Daar stond immers de meeste kantoorruimte leeg. Eindhoven en Den Haag kwamen op de tweede plek met allebei 4000 woonruimtes.
Alle overige cijfers die het CBS publiceerde zijn te lezen in het artikel van het CBS Transformaties op de woningmarkt, 2012 t/m 2018.