14% maatschappelijk vastgoed staat leeg

Ongeveer een op de zeven verzorgingstehuizen, sporthallen en scholen staat leeg. Dat meldt het Centraal bureau van de Statistiek (CBS). Het grootste probleem lijken gebouwen in de gezondheidssector: maar liefst 18%  heeft te kampen heeft met leegstand.

Denk hierbij aan verpleegtehuizen, ziekenhuizen, praktijkruimtes etc. Volgens het CBS staat 12% van de schoolgebouwen staan leeg. Leegstand in schoolgebouwen en zorgcentra ontstaan voornamelijk door fusies. Limburg en Drenthe hebben te maken met de grootste leegstand.

Leegstand naar vastgoedtype
Bron: CBS

15.000 maatschappelijke gebouwen staan leeg

In totaal zijn er in Nederland ongeveer 108.000 gebouwen die horen bij het maatschappelijk vastgoed. Een snelle rekensom leert dat het om ongeveer 15.000 gebouwen gaat. Slechts een klein deel hiervan wordt gebruikt voor bedrijven zoals Interveste en kent tijdelijke bewoners of wordt gebruikt als tijdelijke werkruimte.

Leegstand scholen - leegstandmaatschappelijk vastgoed
Bron: CBS

Ben jij zelf bekend met leegstaande maatschappelijke gebouwen zoals scholen, zorgcentra etc? Je mag ons altijd tippen zodat wij kunnen gaan overleggen met de eigenaar of tijdelijke bewoning, antikraakbewoning of tijdelijke werkruimtes tot de mogelijkheden behoren.