Aantal studentenkamers afgelopen studiejaar flink gegroeid

Het afgelopen studiejaar (2003/2004) hebben de woningcorporaties die (vooral) studenten huisvesten, gezorgd voor een toename van 3.737 kamers. Dit aantal is ruim 1.400 meer dan de afgelopen studiejaren gebruikelijk was, toen dat aantal op circa 2.300 lag. In de komende twee jaar zal het aanbod nog verder toenemen. Er zijn namelijk vergevorderde plannen voor woonruimte voor nog eens 7.000 studenten. Daarnaast zijn voor de wat langere termijn (2007 – 2010) plannen in ontwikkeling die er voor moeten zorgen dat in 2010 het urgente tekort van 15.000 eenheden ruimschoots ingelopen zal zijn. Dit staat in een brief van minister Dekker van VROM aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker schrijft in de brief dat zij gematigd positief is over de inzet van de woningcorporaties op het gebied van de studentenfinanciering. Positief omdat er veel in gang is gezet en veel partijen in de studentensteden zich inspannen om voor de korte en langere termijn oplossingen tot stand te brengen. Gematigd omdat de financiering van de op stapel staande plannen op dit moment nog niet overal voldoende is gewaarborgd. De corporaties die de plannen voorbereiden hebben zelf onvoldoende geld om de noodzakelijk investeringen te doen. De minister heeft daarom begin dit jaar een klemmend beroep gedaan op de meervermogende corporaties om financiële steun te verlenen. De reacties op deze oproep vallen tot nu toe nog tegen. Slechts schoorvoetend doen ‘rijke’ corporaties toezeggingen om bij te springen. Het tempo is duidelijk te laag. Daarom zal de minister de betrokken corporaties hierop nogmaals aanspreken en aandringen om over de brug te komen.

Zoals bekend heeft minister Dekker aan het samenwerkingsverband van de studentenhuisvesters Kences 4,8 miljoen euro beschikbaar gesteld om voormalige asielzoekers-units aan te kopen om te gebruiken voor de huisvesting van zo’n 3.000 studenten. In de studentensteden groeit inmiddels het animo om deze tijdelijke units te plaatsen en in een aantal steden zijn deze units al geplaatst.

Na de zomer wordt een nieuw onderzoek naar de vraag en aanbod van studentenhuisvesting afgerond. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd en waarbij het urgente tekort van 15.000 studenteneenheden is berekend.
In een bijlage bij de brief wordt per studentenstad verder een opsomming gegeven van de acties die binnen die gemeentes lopen en op stapel staan.

Bron: ministerie van VROM
Datum nieuwsbericht: 13-07-2004