Antikraak: van incident tot geaccepteerd fenomeen

‘Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand’.

Verschillende bedrijven zijn actief in de leegstandsproblematiek en het lijkt erop dat er naast het reguliere huursegment een extra segment is ontstaan waar alle partijen baat bij hebben, constateert makelaarsorganisatie Dynamis in haar kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2006.

De aanpak van de leegstandsproblematiek kent vele vormen, zo kennen we het begrip antikraak, maar zijn tijdelijk beheer of huisoppasdienst ook vaak gehoorde termen. Professionele bedrijven vormen nuttige schakels tussen nutteloze vierkante meters en duizenden woningzoekenden. Het blijft gissen hoeveel ‘kraakwachters’ er in Nederland zijn, maar wel schat Daan van der Veen van Anti-Kraak BV dat ongeveer de helft van de ‘antikrakers’ in bedrijfs- of kantoorpanden woont. Het probleem van commercieel vastgoed is echter dat het niet altijd geschikt is voor bewoning, vandaar dat er steeds vaker een speciaal dienstenpakket wordt aangeboden aan startende ondernemers. Zo kunnen startende ondernemers tegen onkostenvergoeding huisvesting vinden in een leegstaand kantoorpand. Deze service is, volgens Dynamis, zowel voor de eigenaar als voor de starters een succes gebleken.

Ook Fons Schrader van Schrader & Schrader te Amsterdam is bekend met het aanbieden van dergelijke dienstenpakketten. Hij stelt dat de leegstandsproblematiek is uitgegroeid tot een echte bedrijfstak met alle concurrentie en ‘kaf onder het koren’ van dien. Naast het feit dat de branche geprofessionaliseerd is heeft er volgens Schrader ook een evolutie plaats gevonden. “De eerste 12 jaar was het not done om een vorm van betaling te vragen aan de gebruiker, nu is een onkostenvergoeding heel normaal’.

Dynamis voorzitter en algemeen directeur bij Boer Hartog Hooft, ir. Jaap van Rhijn stelt: “Antikraak is voor ons als makelaar één van de oplossingen die je aan de eigenaar van een pand kan aanbieden. Het is een oplossing waar bovendien het mes aan twee kanten snijdt. De eigenaar is blij dat het pand niet leeg staat en de kraakwachter van het pand kan tegen onkostenvergoeding een tijdje het pand betrekken. Wel is vaak onduidelijk hoe lang iemand een dergelijk pand kan betrekken, aldus van Rhijn, maar dat is niet erg, want dat is een keuze. Hiermee is er een geheel nieuw segment naast het regulier huursegment ontstaan.

Sterk eerste kwartaal op de Nederlandse kantorenmarkt.
Met een groeiende opname en een stabiliserend aanbod wordt de kantorenmarkt krapper en gezonder. Na jaren van een zich steeds verruimende markt betekent dit goed nieuws. Dit blijkt uit onderzoek van makelaarsorganisatie Dynamis.

Het aanbod blijft steken op 5,3 miljoen vierkante meter in de door Dynamis onderzochte 23 kantoorregio’s. Daar waar het aanbod over heel 2005 nog 9% groeide, is er in het eerste kwartaal van 2006 een minieme daling van 0,15% te zien. Slechts 16% van dit aanbod betreft nieuwbouw.

De opname stijgt in de eerste drie maanden van 2006 met 25% ten opzichte van het eerste kwartaal en 7% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. ‘Het is bijzonder’, aldus Dynamis, ‘dat het eerste kwartaal van dit jaar het laatste kwartaal van vorig jaar overtreft. Traditioneel vinden namelijk in het laatste kwartaal de meeste transacties plaats. Nu gaat het eerste kwartaal daar al over heen en dat zou betekenen dat het een goed jaar wordt.’

Een ander opvallend verschijnsel is dat er steeds minder nieuwbouw wordt opgenomen. Slechts 15% van de transacties betreft nieuwbouw en daarmee lijkt er een einde aan de beweging van oud- naar nieuwbouw te zijn gekomen.

De kantorenmarkt is 2006 gestart met een sterk eerste kwartaal. Dit feit gecombineerd met de voorspellingen van onder meer het CPB over verschillende economische groei-indicatoren zorgen ervoor dat er al met al optimistisch naar de komende drie kwartalen kan worden gekeken.

Bron: Dynamis, 4 april 2006
Datum nieuwsbericht: 04-04-2006