Tijdelijke bewoning Groot Bijsterveld

In het monumentale klooster van de Montfortanen in Oirschot komen circa 9 tijdelijke bewoners. Klooster Groot Bijsterveld – ook wel Groot Bijstervelt – heeft gedurende 108 jaar onderdak geboden aan de Montfortanen.

Rond half december zal het door leegstandbeheerder Interveste in gebruik worden genomen om het pand gedurende de leegstand te vrijwaren van problematiek. De kapel, behorende bij het klooster, zal beheerd worden door een speciale stichting.

De laatste vijf paters en een broeder trekken in december de deur achter zich dicht en verhuizen naar een verzorgingshuis te Valkenburg. Een groot gedeelte van de inboedel zal worden geveild.

Er zijn nog geen definitieve plannen voor het klooster. Nadat het klooster in 2009 werd aangekocht door de gemeente zijn al wel een aantal plannen ontwikkeld.

Zo is er een plan ontwikkeld om bosvilla’s in het park bij het klooster te bouwen. Dat stuitte meteen op veel verzet en is daarom van de baan. Ook het idee om seniorenwoningen in het complex te realiseren is nooit verder uitgewerkt. Gemeente Oirschot wil volgend jaar een soort van ontwerpwedstrijd uitschrijven om tot een mooie invulling van Groot Bijsterveld te komen.

Om in aanmerking te komen voor antikraak bewoning in Groot Bijsterveld, kunnen belangstellenden zich inschrijven bij Interveste via www.interveste.nl/inschrijven.