Braziliaanse Capoeiragroep bewoont tijdelijk school

De vecht-dansgroep Capoeirashow MCN is momenteel in Nederland om aandacht te vragen voor het Capoeira-opvangproject Meninos Capoeiristas do Natal (MCN). Dit opvangproject van kansarme kinderen kan elke cent goed gebruiken en mede daarom heeft Interveste gekozen dit goede doel te ondersteunen en de dansgroep gratis tijdelijke bewoning aan te bieden in het oude Van Maerlantcollege in ‘s-Hertogenbosch.

Met optredens in Europa proberen de 14 dansers aandacht te vragen voor het ‘MCN’ project. MCN heeft als doel kansarme kinderen letterlijk van straat te halen door ze hoop en structuur te geven. ’s Avonds bieden ze capoeiralessen aan, met als enige voorwaarde, dat de kinderen overdag naar school gaan. Uiteraard helpt ook dat mee om ze een betere toekomst te geven.

Capoeirista-groep-2
Capoeira Show MCN in Van Maerlant College

Met de opbrengsten van de capoeirashows wil de groep extra inkomsten genereren die gebruikt zullen worden om de lessen en de materialen te bekostigen. Natuurlijk zou de groep in hotels kunnen verblijven, maar aangezien het doel is om geld over te houden, is specifiek gekozen voor tijdelijke bewoning in het centrum van ‘s-Hertogenbosch in de vorm van antikraak.

Capoeira is een spel

Capoeira wordt ook wel Braziliaanse krijgskunst of vechtdans genoemd. Een belangrijke rol in deze dans wordt gespeeld door de begeleidende Braziliaanse muziek. In een kring tonen twee capoeristas hun aanval- en verdedigingstechnieken op energieke manier. Hoe sneller de reacties en reflexen, des te spectaculairder de dans wordt. Bekijk op onze Facebookpagina een gedeelte van de spetterende show van deze capoeiragroep.

De leden van de capoeiragroep

De groep staat onder leiding van Jean Aguiar. Hij traint de leden en is tevens de woordvoerder van de groep. Jean komt al ruim 10 jaar in Nederland. Destijds waren de eerste optredens vrij kleinschalig, maar inmiddels treden de dansers op voor een publiek van honderden mensen. Dit zijn shows voor jong en oud op vakantiebeurzen en bedrijfsfeesten tot aan familieshows in de Efteling.

De afvaardiging van de capoeiragroep bestaat uit 14 professionele dansers en muzikanten die allemaal uit de wijk Bom Pastor in de stad Natal komen, een stad van bijna 800.000 inwoners in het noordoosten van Brazilië. Hoewel Natal een grote toeristische trekpleister is, onder meer door de vele witte stranden en het WK voetbal 2014, waarbij Natal fungeert als een van de gaststeden, is er nog steeds armoede onder grote delen van de bevolking.

Vooral kinderen worden de dupe van deze armoede en belanden vaak op straat. Dit geldt ook voor alle capoeiristas, die momenteel in de school wonen. Zij zijn geen groot voorstander van het WK, omdat het hen weinig welvaart brengt. Wel geeft de extra focus, die momenteel gericht is op Brazilië vanwege het WK, hen de mogelijkheid om te laten zien dat er ook andere initiatieven zijn die wél direct een positief effect hebben voor de lokale bevolking.

Het Van Maerlantcollege

Het Van Maerlantcollege ligt in een rustige en groene omgeving. Jean geeft aan erg content te zijn met de door Interveste beheerde woonlocatie in het oude schoolgebouw. De capoeiragroep beschikt over een eigen keuken en woonkamer en de jongens en de meiden hebben een gescheiden slaapkamer. Daarnaast kunnen ze zowel buiten op het plein als binnen in de oude gymzaal terecht om hun show te oefenen en voor te bereiden.
De dansers en muzikanten zijn door de zittende groep bewoners van Interveste hartelijk ontvangen en ook de buurt reageert positief op dit mooie initiatief. Andersom hebben de Brazilianen de zittende bewoners al getrakteerd op een uitgebreid Braziliaans diner. De leefbaarheid in en rondom de school krijgt dus gelijk een nieuwe impuls!

Braziliaanse Capoeira Show MCN bewoont tijdelijk Van Maerlant College
Braziliaanse Capoeira Show MCN bewoont tijdelijk Van Maerlant College

Het team dat de capoeiragroep ondersteunt in Nederland en helpt bij de promotie heeft aan alles gedacht: het meubilair en de keukenapparatuur werden gesponsord door verschillende instellingen zoals de kringloopwinkel. De auto’s waarmee de groep van en naar de optredens gaat zijn door studenten van het Koning Willem I college in Den Bosch helemaal opgeknapt. Ook hierbij hielpen sponsoren om de studenten van de juiste materialen te voorzien. Op deze manier blijft er geld over om de projecten van de dansschool in Brazilië te ondersteunen.

De Capoeira Show MCN is tot eind augustus overal in Nederland te zien en te boeken. Kijk op de website van de Capoeira Show voor data en contactgegevens.

 

 

Facebook antwoorden