Antikraak in de koninklijke achtertuin (deel 2)

In Antikraak in de koninklijke achtertuin (deel 1) schreven we al over de geschiedenis van de tuin bij Paleis het Loo. In deel twee gaan we verder en bezoeken we de bewoner van het antikraak huis wat door Interveste wordt beheerd. 

De koningen (maar ook vooral Koningin Wilhelmina) hielden van een opgeruimd park. Om het park netjes te houden zijn er altijd beheerders en opzichters in het park. In een van de oude beheerdershuizen op het park woont Mark Ligtenberg. Het huis ligt midden in koninklijk park Het Loo in Apeldoorn en omdat er geen centrale verwarming aanwezig is, staat er een potkachel in de keuken en een petroleumkacheltje in de huiskamer. Wel is er een grote schuur aanwezig en Mark, die in zijn vrije tijd ook muziek produceert, heeft een van de kamers ingericht als studio.

Antikraak Apeldoorn - Beheerdershuis koninklijk park
Beheerdershuis Antikraak in Apeldoorn

De eerste bewoner

“De eerste bewoner heeft hier maar liefst 50 jaar gewoond”, zo legt Mark uit. “Hij was een van de beheerders op het park en tevens vader van 9 kinderen, dus het moet hier volle bak zijn geweest. Toen de man ouder werd kwam zijn vrouw te overlijden. Zelf werd hij ook ouder en kon steeds minder. Het huis ligt behoorlijk afgelegen en daarom leek het zijn kinderen beter, als de oude beheerder zelf naar een verzorgingshuis ging. En zo kwam het huis na ruim 50 jaar leeg te staan. De huidige beheerders zijn niet langer woonachtig op het terrein en dus moest er een oplossing voor het leegstaande huis komen. Men besloot om de diensten van Interveste te gebruiken. Ik was destijds samen met mijn vriendin op zoek naar een huis en ik was gelijk onder de indruk. Die oprijlaan alleen al…”

Jonge uiltjes

Hoewel het huis midden in het natuurgebied ligt, ben je binnen vijf minuten in het centrum van Apeldoorn. Toch waan je je hier soms kilometers verwijderd van de bewoonde wereld. Rust en natuur hebben hier de overhand. Mark vertelt verder:”Je komt hier dagelijks reeën tegen. Die blijven dan op het weiland voor mijn huis grazen.

natuur voor het antikraak huis in Apeldoorn
Reeën in de tuin voor het huis

Verder vind je hier dassen, vossen, boommarters en ja, je krijgt er soms ook andere bewoners van het bos bij zoals muizen en spinnen. Ook zie je veel buizerds, sperwers en uilen vliegen. Die uilen zijn trouwens heel nieuwsgierig. Je kunt op een bepaalde manier fluiten waardoor je hun interesse wekt. Zo zat er hier in de buurt ooit een nest jonge uilen. Ik floot en binnen no-time zaten al die jonge uiltjes hier boven in de boom. Heel leuk!”. Mark is duidelijk enthousiast over het huis en de omgeving.

Kp14-1

“Ik denk dat ik in een zeer veilige omgeving woon. Aan de ene kant staan de parkbeheerders die een oogje in het zeil houden, aan de andere kant staat de marechaussee. En tussendoor worden er regelmatig rondes gemaakt door de beheerders. Heel soms komen de leden van het koninklijk huis ook langs. Vorig jaar kwamen de prinsen op de fiets voorbij. Die zwaaien vrolijk naar je. En ook Pieter van Vollenhoven, die in Huis het Loo woont komt hier soms voorbij op een golfkarretje.”

Als je van de natuur houdt is het hier prachtig. Ook alle leden van het koninklijk huis vonden dat. Als zomerverblijf werd het landgoed vaak bezocht en het is niet voor niets dat Margriet en Pieter hier nog steeds wonen.

Activiteiten

Onlangs werd op het grote grasland schuin tegenover het antikraakhuis een zomerkamp door Stichting YMCA. Kinderen uit de omgeving Den Haag krijgen hier al jarenlang de kans midden in het natuurgebied te kamperen in teamverband. Maar Mark voegt gelijk toe: “Je hebt er helemaal geen last van. Het is zelfs wel gezellig! Ook zijn er wel eens autotentoonstellingen en wordt er een ijsbaan aangelegd. Vooral op zondag merk je dat het wat drukker is als er meer wandelaars voorbij komen. ik krijg wel eens de vraag hoe je hier een huis kunt kopen of huren. Ik verwijs ze dan maar door naar Interveste, ook al weet ik dit waarschijnlijk het enige huis hier is dat antikraak wordt verhuurd. Het grappige is, dat ik jaren geleden bij van Ganzenwinkel werkte en hier afval kwam halen. Toen heb ik wel eens gezegd: Wat zou het toch geweldig zijn als je hier kunt wonen…”.