Op stap met: de regiobeheerder van Interveste (deel 2)

Maurice is een van de regiobeheerders bij Interveste. Wat houdt het in om regiobeheerder te zijn en wat doet een regiobeheerder op een werkdag? In deel twee bezoeken we een vrijstaand antikraakhuis en een voormalig hotel dat nu ingericht is voor studenten

Zoals te lezen in deel 1 zijn we samen met Maurice op pad in Helmond. We komen vanaf het appartementencomplex en rijden nu naar een chique studentenhuis in Helmond aan de Bakelsedijk. Op de entree staat ‘Hotel Wilhelmina’, hetgeen gelijk verraad waar we mee te maken hebben: een oud hotel. Bij binnenkomst worden we gelijk begroet door een van de aanwezige bewoners.

Hotel voor studenten

Voormalig hotel voor studenten in Helmond
Voormalig hotel voor studenten in Helmond

Een student staat in de zeer professionele keuken wentelteefjes te bakken en de geur van kaneel, brood en suiker vult de ruimte. De oude lobby biedt een geweldige gezamenlijke ruimte en omdat deze zeer groot is hebben de bewoners hem verdeeld in een zithoek met T.V. en een studeer- en activiteitenruimte. Een tafeltennistafel, poolbiljart, bar en studeertafel zijn aanwezig en er staan meerdere bankstellen. Toch blijft er nog ruimte over.

Een van de vrouwelijke studentes stelt zich voor en geeft een rondleiding door het huis. Zij was de eerste bewoner en werd doorgeplaatst vanuit een andere woning van Interveste. Ze studeert voor register accountant, een opleiding die maar liefst 7,5 jaar duurt. De opleiding is eigenlijk in Breukelen maar in Eindhoven zit een dependance. “Daar ben je zo, het openbaar vervoer brengt me in 15 minuten naar Eindhoven Centraal Station,” zegt ze. “Geweldig dat Maurice me hier kon plaatsen. Ik zit hier nu ruim een maand. Erg leuke bewoners! We eten soms gezamenlijk en dat is wel zo prettig. We kunnen zo afwisselen wie er kookt. Mee-eten kan eigenlijk altijd wel.”


“Weet je wat tevens handig was om in een hotel te gaan wonen? De bedden staan er al!” De aankomende register accountant laat me zien dat er maar liefst 3 badkamers zijn met dubbele wastafels en 5 toiletten. Maurice geeft wel aan dat ze het toilet nog even moeten poetsen. Dat stond voor vandaag in de planning. De slaapkamers zijn verspreid op de bovenverdiepingen. De ruimtes schelen iets qua grootte, maar de vele openbare ruimtes maken dat goed. “We zouden het leuk vinden als de andere kamers ook gevuld worden met studenten. Gezellig juist!”

Oplevering en ondertekening

Dat Maurice goed op de hoogte is van Helmond blijkt wel als we afscheid hebben genomen van de studenten om op tijd te zijn bij een oplevering van een vrijstaand bruikleenpand. We rijden door een oudere wijk waar de oude huisjes plaats hebben gemaakt voor nieuwbouw. Maurice laat me zien welke wijken nog vernieuwd worden. Onderweg komen we een postbesteller tegen. Maurice opent zijn raam en begint een gesprek met hem. “Ook al een bekende hier”, zegt hij als we weer verder rijden. Hoewel er ruim 90.000 mensen in Helmond wonen lijkt het haast een dorp.

Aangekomen bij het vrijstaande huis worden meterstanden genoteerd. De oude bewoners gaan verhuizen richting Rotterdam omdat ze daar werk hebben gevonden. Er staat al gelijk iemand klaar om het pand te bezichtigen. “Er moet nog wel het een en ander aan de tuin gedaan worden”, zegt hij, “maar daar huur ik wel een keer een maaier voor.” Een scheiding is de reden dat hij op zoek gaat naar een tijdelijke woonruimte. “Ik zou ook tijdelijk op een vakantiepark kunnen gaan staan, maar ik kwam er achter dat dat ruim twee keer zo duur is. Hier heb ik een heel huis met schuur. Dat het tijdelijk is dat weet ik. Als het wordt opgeheven ga ik kijken of er een ander huis beschikbaar is. En anders kan ik altijd alsnog naar het vakantiepark tot ik een definitieve woning heb gevonden. Ons oude huis staat te koop, maar het is niet makkelijk te verkopen vandaag de dag.”

Hoewel nog niet alle papieren compleet zijn, wordt afgesproken dat maandag af te handelen. “Ik kom maandag praktisch langs je werk, dus je hoeft er geen vrije dag op te nemen. Tekenen we de papieren daar gewoon even.” Als dat ook afgehandeld is gaan we nog even naar een andere wijk.

Goede zaak


Er staan nu nog onder- en bovenwoningen, maar ze willen de appartementen gaan verbouwen tot huis zodat de verdiepingen bij elkaar komen. Als de vaste huurders weggaan komen de appartementen leeg te staan. “Wij beheren dan de huisjes tegen leegstand en plaatsen er tijdelijke bewoners in”, legt Maurice uit. Een van de vaste bewoners spreekt ons buiten op straat aan. “Ah, jullie zijn van Interveste die de bewoners plaatst. Goede zaak! Zo blijft het hier lekker gezellig in de wijk en het zijn allemaal fijne mensen die er nu wonen.” Daarna steekt de dame nog een heel verhaal af over hoe het vroeger was in Helmond. Contacten lijken snel gemaakt.

Ik moet zeggen dat ik positief verbaasd ben over de diversiteit die een dagje op pad met de regiobeheerder met zich mee brengt. Ook mag het gezegd worden, dat er in Helmond allerlei mogelijkheden zijn om te wonen. Of het nu via leegstandsbeheer of antikraak is (het liefst via Interveste natuurlijk!), of gewoon in een van de vele mogelijkheden die de gemeente en de woningcorporaties brengen.