Kerken goedkoper dan woonhuis

In Zeeland staan momenteel in alle grote steden kerken te koop. En die zijn absoluut niet duur. Zo ben je al in het bezit van je eigen kerk voor minder dan 139.000 euro, laat Omroep Zeeland weten.

Er zitten wel een paar nadelen aan het kopen van een kerk. De kerken zijn namelijk bijna allen monumentaal; even een muurtje platgooien om je woonkamer groter te maken zit er niet in. Je zult de gebouwen ook op moeten knappen aangezien er soms al jarenlang achterstand is qua onderhoud. In het voorbeeld van Omroep Zeeland blijkt dat die kerk van 139.000 euro dan ook wel een opknapbeurt nodig heeft die ruim het drievoudige gaat kosten van het aankoopbedrag.

Leegstaande kerken in alle provincies

Kerk te koop in Middelburg
Kerk te koop in Middelburg

Maar Zeeland is niet de enige provincie waar kerken te koop staan. Een beetje speurwerk op het internet laat zien dat er in elke provincie wel een paar duizend vierkante meter aan leegstaande kerken te koop staat.

Van Oost-Graftdijk (Hervormde Kerk) tot aan Rinsumageest of Almelo (Egbertuskerk) en Boskoop (Gereformeerde Kerk). De terugloop van kerkgangers in Nederland draagt hier uiteraard aan bij. Zo maar even een kerk verkopen? Nee, dat zit er over het algemeen niet in.

Twee kerken per week leeg

Kerk te koop - Oost Graftdijk
Kerk te koop – Oost Graftdijk

En hier zal het niet bij blijven, want volgens Omroep Zeeland zullen er naar verwachten wekelijks twee kerken per week hun deuren sluiten.

In sommige gevallen wordt gekozen om de leegstaande gebouwen (en soms ook de aangrenzende gebouwen zoals pastorieën) een tijdelijke bestemming te geven tot er een definitief plan op tafel ligt. We schreven al eerder over de in Doetinchem door Interveste beheerde kerk en pastorie, waar een muzikante als kraakwacht woont. Maar het komt nog er vaak voor dat men niet weet wat er met een pand moet gebeuren.

We geven dus als tip mee: ben je ‘toevallig’ in bezit van een leegstaande kerk zonder toekomstplan? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee over een tijdelijke of toekomstige invulling!

Kerk te koop in Almelo
Kerk te koop in Almelo