De beste huurwoningen ter wereld

De beste huurwoningen ter wereld. Dat is de kop van een advertentie die Aedes (de vereniging van Woningcorporaties) vandaag plaatste in de Volkskrant.

De beste huurwoningen te wereld - advertentie van Aedes in de Volkskrant
De advertentie van Aedes uit de Volkskrant

De advertentie trekt gelijk de aandacht, want wie durft er in Nederland nu te roepen dat hij ‘Het beste’ is?

Aedes laat de advertentie plaatsen op de dag dat de nieuwe Woningwet van kracht is gegaan. De nieuwe Woningwet is het resultaat van 14 jaar overleg en onderhandelen. Het betreft een flink aantal aanpassingen op de reeds bestaande Woningwet en bevat enkele nieuwe regels. Zo hebben huurders recht van spreken als corporaties willen fuseren. Corporaties moeten huurders met weinig draagkracht ook de meest betaalbare woningen aanbieden. Verder moet er een sterkere scheiding zijn van commerciële en maatschappelijke activiteiten.

Marketingstunt?

Hoewel de zin ‘Beste huurwoningen ter wereld’ vooral een marketingstunt lijkt, heeft Aedes een duidelijk standpunt. Dankzij het sociale woningstelsel zorgen corporaties dat er woningen beschikbaar blijven voor mensen met een lager inkomen. Ze willen op deze manier scheefhuren tegengaan (mensen met een te hoog inkomen die wonen in goedkope huurwoningen). Het inkomen wordt getoetst via een IBRI formulier wat bij de Belastingdienst opgevraagd kan worden. Ook bij Interveste is een IBRI formulier onderdeel van het dossier dat gemaakt wordt om bewoners te toetsen.

Met de advertentie wil Aedes aangeven dat de woningwet vandaag van kracht is gegaan. Tevens wenst ze alle corporaties succes bij de invoering van de wet.

Meer weten over de Woningwet? Download dan een samenvatting van de nieuwe Woningwet – De Woningwet 2015 in vogelvlucht van de Rijksoverheid.