Gedrag rondom de woning telt ook!

Een huurder (of bruiklener) moet zich netjes gedragen, moet een woonruimte met zorg gebruiken en mag ook in de leefomgeving geen overlast veroorzaken. De huurder kan dus niet alleen worden aangesproken op gedrag ín maar ook rondom de woning – zijn eigen gedrag en dat van anderen die hij in het gehuurde toelaat. Wapens-en-hennep-in-Loods-650x417

De casus

De politie vindt in een loods/garage midden in een woonwijk zware wapens (waaronder een raketwerper), explosieven, hennepstekjes, professioneel vuurwerk, drugs en gestolen goederen. Huurder heeft de loods (via een derde) gehuurd van de corporatie die hem ook zijn nabijgelegen huurwoning verhuurt. Verhuurster vordert na de ontdekking niet alleen de ontbinding van het huurcontract voor de loods, maar ook voor de huurwoning. Er was namelijk sprake van explosiegevaar en een aanzuigende werking op criminele activiteiten, en het veiligheidsgevoel van omwonenden is aangetast. Huurder heeft kortom de directe leefomgeving van de woning in gevaar gebracht en zijn handelen met betrekking tot de loods is niet los te zien van het bewonen van de woning, is het standpunt van verhuurster. Het gedrag rondom de woning telt ook. Dat verhuurster de huurovereenkomst van de loods wil beëindigen, kan huurder wel begrijpen. Huurder weigert echter uit zijn huis te vertrekken. De wapens zijn niet in de woning aangetroffen en dus kan de huurovereenkomst van de woning niet worden ontbonden, zegt huurder. Huurder wist niets van de goederen in de loods en is bijna blind en ongeneeslijk ziek, zodat een belangenafweging in zijn voordeel moet uitvallen.

Het oordeel van de rechter

De kantonrechter vindt echter niet dat huurder het voordeel van de twijfel moet krijgen. De loods en de woning bevinden zich enkele tientallen meters van elkaar af en zijn schuin tegenover elkaar gelegen in een smalle straat. Boven de loods bevindt zich een appartement, en naast de loods bevinden zich aan weerskanten eveneens woningen. Hetgeen zich in en om de loods afspeelt, is dus van directe invloed op de leefomgeving van de woning. Het gedrag van huurder ten aanzien van de loods kan niet los worden gezien van zijn positie als huurder van de woning. Als huurder een loods had gehuurd aan de andere kant van de stad, zouden zijn gedragingen als huurder van de loods niet meewegen bij de vraag of hij als huurder van de woning de directe leefomgeving van de woning in gevaar heeft gebracht. Het is hier echter overduidelijk dat de goederen in de loods de veiligheid in gevaar hebben gebracht en dat dit, net als de aanwezigheid van hennepplantjes en de met dit alles gepaard gaande criminele activiteiten, een tekortkoming oplevert. En ook al zou het kloppen dat huurder de loods aan derden ter beschikking heeft gesteld en daar zelf niet komt, ontslaat dit hem niet van zijn verplichtingen als huurder. Huurder is verantwoordelijk voor hetgeen zich onder zijn huurderschap in en om de loods afspeelt. Vanwege zijn persoonlijke situatie krijgt huurder van de rechter meer tijd om te vertrekken, maar hij moet zijn huurwoning wel verlaten. (Uitspraak Rechtbank Haarlem van 15 juli 2015, niet gepubliceerd)