Kamp moet haast maken met aanpak winkelleegstand

Perrysport en aktiesport

Volgens Agnes Mulder van het CDA moet Minister Kamp haast maken met het uitvoeren van de retailagenda zoals die al een tijdje geleden is opgesteld. Dat geeft ze aan tijdens een telefonisch interview met BNR.

Veel grote winkelketens zijn al omgevallen en gisteren werd bekend dat ook Perry Sport en Aktiesport uitstel van betaling hebben uitgevraagd. Reden voor BNR om navraag te doen wat nu de stand van zaken is.

Een van de punten uit de retailagenda is de ambitie om de regelgeving in 12 gemeentes te versoepelen. Volgens Mulder zijn daar nog geen resultaten van gezien en de minister moet hier nu vaart mee maken. Door minder strikte regels te hanteren zou het mogelijk moeten zijn sneller de leegstand tegen te gaan en de leefbaarheid in de winkelstraten te verbeteren. Vooral veel kleine huurders lopen tegen hoge prijzen aan.

Flexibelere regels

Er zouden bijvoorbeeld afspraken gemaakt moeten worden met vastgoedeigenaren. Ze zouden flexibeler om moeten gaan met deze situaties. Bijvoorbeeld de optie om  tijdelijke huurders de mogelijkheid te geven een pand te betrekken. Of de optie die Interveste aandraagt met de introductie van de Bruikleenwinkel. Je ‘ bruik-leent’ een winkelruimte en zorgt ervoor dat er meer levendigheid is in de straat. De bruiklener heeft kans om zijn winkel op te bouwen en in sommige gevallen kan er daarna voor gekozen worden om de bruikleen over te laten gaan in reguliere huur.

Inmiddels hebben 31 gemeentes het bijbehorende convenant van de retailagenda ondertekent. Aan het eind van het jaar zouden dat er 100 moeten zijn, zo schrijft BNR. Of er daarmee ook daadwerkelijk iets verandert valt te bezien. Want als puntje bij paaltje komt haken toch veel partijen af.

Bron: BNR