Bouwplannen voor huisvesting 14.600 statushouders

De aankomende drie jaar willen woningcorporaties 14.600 nieuwe woonplekken realiseren voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Dat meldt branchevereniging Aedes naar aanleiding van een enquête die zij hield onder 134 woningcorporaties.

De woningcorporaties geven aan dat zij het als taak zien deze vluchtelingen te huisvesten. Momenteel stellen veel corporaties sloop uit en bieden de panden dan tegen lagere huren aan. tevens geven de corporaties aan dat ze goed letten op de verspreiding bij huisvesting om het integratieproces te versnellen.

De 14.600 plekken zullen worden ingevuld in de vorm van gezinswoningen, tijdelijke of mobiele woningen en woningen voor alleenstaanden. 20% van de corporaties maakt gebruik van de subsidieregeling van de Rijksoverheid.

Belemmeringen

Volgens de corporaties zijn er wel een aantal factoren die hun doelstellingen belemmeren. Zo ziet maar liefst 38% van de corporaties een tekort aan sociale huurwoningen omdat er te weinig woningen in de gemeente beschikbaar zijn. ook werken bouwregelgeving en bestemmingsplannen de groei tegen. En veel gemeentes hebben nog niet een duidelijke visie omtrent vergunninghouders en hoe die opgenomen kunnen worden in hun gemeente.

Het hele verslag is te downloaden op de website van Aedes.