Pakketfraude bij leegstaande appartementen

Fraudeurs-pakketjes-leegstaande-pandenDe bel gaat. Een van de vele pakketbezorgers staat voor je deur. De buren van een paar huizen verderop zijn niet thuis, of je het pakketje even aan wil nemen. Uiteraard doe je dat. Even een buurman helpen. Toch moet je hier mee oppassen.

Metronieuws gebruikt vandaag letterlijk als kop: “Oplichters zoeken op internet naar lege huizen”. En die huizen zijn uiteraard snel gevonden. Stel, je woont in een appartementencomplex in de stad op nummer 511.  De kans is groot dat je geen idee hebt wie er op nummer 517 woont. Het huis kan net zo goed leeg staan. Fraudeurs zoeken tegenwoordig deze lege appartementen op. Ze bestellen bij webwinkels hun goederen en laten ze dan afleveren bij deze leegstaande huizen. Er is natuurlijk niemand thuis, en de goederen worden vervolgens afgeleverd bij de nietsvermoedende buren, waarna de onbekende ‘buurman’ ze komt ophalen.

Goede loebas

Zelfs bij het ophalen door die onbekende komen de trucjes naar voren. Natuurlijk kun je zeggen dat je de onbekende aan je deur niet  kent of dat je weet dat er niemand op het bewuste adres woont. Dan gebruiken ze de smoes dat ze per ongeluk het verkeerde huisnummer of zelfs straatnaam ingevuld hebben bij het bestellen. Je weet als goede loebas natuurlijk wel dat je buurman op de Mozartlaan 15 er niet langer woont, maar wie woont er eigenlijk op de Schubertlaan nummer 15? Dat kan best die vriendelijke onbekende aan je deur zijn.

Legitimeren

Bij DAS Rechtsbijstand komen zo meerdere verhalen binnen, zo schrijft Metronieuws. Ze geven als tip om niet zomaar te tekenen voor pakketjes bij buren die je niet kent. En als je het toch hebt aangenomen, geef het pakketje dan niet mee aan iemand die zich niet kan of wil legitimeren.

Tijdelijke buren

Overigens zou de beste oplossing zijn om geen leegstaande huizen of appartementen meer te hebben in de straat. Daar kan DAS Rechtsbijstand niet veel aan doen. Interveste natuurlijk wel! Onze tip is dus eerst even contact met ons op te nemen als je ziet dat een woning leeg blijft staan. Dan krijgen de fraudeurs helemaal geen kans meer want wij zorgen voor tijdelijke bestaande buurmannen en -vrouwen.