Brabant wil leegstand boerderijen aanpakken

Een op de vier boerderijen in Noord-Brabant komt leeg te staan de aankomende jaren zo schrijft Omroep Brabant op hun website. Onderzoeksbureau Alterra verwacht zelfs een groei van leegstand tot 40% tot 2030. Provinciebestuurders gaan nu op pad om zelf te zien waar het fout gaat.

Eigenlijk hoef je daarvoor maar aan te kloppen bij een willekeurige agrarische instelling. Vaak komt het neer op het feit dat er om rendabel te blijven een ander bestemmingsplan moet komen. En daar zitten vaak allerlei regeltjes in de weg. Regeltjes die voor jaren vertraging kunnen zorgen. Bestuurders worden weer vervangen en dus blijven de aanvragen om wijzigingen maar liggen. Provincie bestuurder Anne-Marie Spierings geeft letterlijk aan na bezoek bij enkele agrarische bedrijven dat de bestuurders meer met de boeren in gesprek moet in plaats van de regeltjes te blijven volgen. Overname door de kinderen van de boeren zit er zo vaak niet in, want die willen geen onrendabel bedrijf overnemen.

Verandering Agrarische Bestemming

De provincie is nu een aantal pilots gestart om te zien wat er anders moet onder de naam VAB, Verandering Agrarische Bestemming. Enkele boerenbedrijven zijn opgenomen in dit project. Nu maar hopen dat dit niet weer jaren hoeft te duren. Tot die tijd blijft de leegstand van boerderijen stijgen en dat is zonde, want de gebouwen lenen zich met uitstek ook voor andere activiteiten.