Brabant wil stijgende lijn leegstand doorbreken

Provincie Brabant ziet de hoeveelheid vierkante meters lege kantoorpanden, winkelcentra, maatschappelijk vastgoed, bedrijven, kantoren, boerderijen, kloosters en kerken snel toenemen. Met het voorstel ‘Brabantse aanpak leegstand’ wil de provincie deze groei doorbreken.

Zo wil de provincie voorkomen dat er door nieuwbouwplannen nog meer leegstand ontstaat. Tevens willen ze sloop van oude panden en herbestemming actief stimuleren.

Leegstand in Noord-Brabant anno 2016
Klik afbeelding om de video te tonen

2500 voetbalvelden

Volgens de provincie is de hoeveelheid leegstaande vierkante kilometers ruimtes gelijk aan 2500 voetbalvelden!
Van alle winkelruimtes staat 12% leeg. Bij bedrijfsgebouwen is de leegstand 16% en maar liefst 17% van de kantoren wordt niet gebruikt. Ook veel ruimte in zorg en onderwijs staan leeg: 13%

De leegstand onder agrarische gebouwen is nu nog ‘slechts’ 8% maar gaat snel oplopen naar 25 tot 30%!

Wijzigen bestemmingsplannen

Erik van Merrienboer legt uit dat een beetje leegstand goed is voor de marktwerking, maar dat het nu echt scheef gaat. Daarom moeten er snel andere bestemmingsplannen kunnen komen om nieuwe ontwikkelingen door te kunnen laten gaan. De overheid dient hierbij samen te moeten gaan werken met de eigenaren van leegstaande panden, want veiligheid, leefbaarheid en toekomstperspectief kunnen bij langdurige leegstand in gevaar komen. Kennis is van groot belang en daarom werkt de provincie nu aan een leegstandmonitor welke voor een ieder beschikbaar komt.

Er zijn geen algemene oplossingen te vinden tegen leegstand. Het is maatwerk en volgens van Merrienboer wil de provincie dit nu gaan bieden.

Het voorstel voor de Brabantse aanpak leegstand wordt rond 18 november besproken.