Blokker Holding zet 1900 mensen op straat

Blokker sluit winkelketens

Het gaat al jaren slecht met de winkels die aangesloten zijn bij de Blokker Holding. Zo slecht, dat het bedrijf nu overgaat tot verkoop van de winkelketens Intertoys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker.

Met de verkoop van de winkels van Xenos, Intertoys, Big Bazar en Leen Bakker is een ontslag van personeel aangekondigd van maar liefst 1900 arbeidsplaatsen. Een mokerslag, vooral voor deze mensen natuurlijk. Maar dit geldt ook voor het winkelbeeld in Nederland, want nog meer bekende namen zullen misschien wel uit het straatbeeld verdwijnen.

Sarah Jessica Parker

Blokker gaat wel door met de eigen Blokker winkels. Die kregen vorig jaar na sterk teruglopende verkoopcijfers een make-over zodat ze weer hip zouden worden. Zo werd de Amerikaanse ster uit de reeks Sex And The City – Sarah Jessica Parker – aangetrokken om de Nederlanders te vertellen dat Blokker een te gekke winkel was met leuke producten. Een behoorlijk gewaagde en vooral prijzige zet. Ook werden de logo’s en de winkelindeling gemoderniseerd.

Bestaansrecht winkelketens

IntertoysDe grootste klappen bij het personeel vallen door sluiting van honderd Blokker-winkels, een distributiecentrum in Mijdrecht en honderd eigen Marskramer-winkels. Blokker Holding heeft aangegeven de winkelnamen en de winkels in tact te gaan verkopen. Geschiedenis leert echter dat het bestaansrecht van die namen dan in gevaar komt.

Blokker sneller vernieuwen

Met de verkoop van de winkels hoopt Blokker de vernieuwing van hun eigen winkels te versnellen, want dit bleek een stuk lastiger dan destijds gedacht. Of Blokker hiermee de strijd gaat winnen is onduidelijk. Op het Internet speculeren al geruime tijd verhalen dat Blokker de kant van de V&D opgaat.

In 2018 heeft Blokker het streven 400 vernieuwde Blokker winkels in het land te runnen die het allemaal beter doen dan de oude Blokker winkels.