Perfecte planten om je huis te zuiveren

Het plaatsen van planten in huis ontstond in de 15e eeuw toen zeevaarders uit Azië planten mee naar huis namen. Deze planten zouden buiten dood gaan, dus werden ze in huis gezet. En wat bleek? Het was zelfs gezond voor je.

De meeste kamerplanten komen uit tropische gebieden, zoals de palm of varen. Inmiddels is er een enorm assortiment kamerplanten te koop. Sommige planten zorgen niet alleen voor zuurstof en sfeer, maar zuiveren ook de lucht in je huis. Deze planten regelen dus het zuiveringssysteem in jouw huis. We bespreken enkele van deze groene luchtzuiveringsystemen met je.

 

Lepelplant

De lepelplant (spathyphyllum) is een geweldige aanwinst voor in je huis. Die witte bloemen in de vorm van een lepel verwijderen benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht. Hiermee zorg je ervoor dat de vochtigheidsgraad in de kamer met 5% verbeterd. Dit onderdrukt microben in de lucht die tot allergenen leiden. De plant heeft zelf overigens al een vrij hoge luchtvochtigheid nodig, anders drogen de bladeren uit en worden ze geel.

Rubberplant

De rubberplant (ficus robusta) is een mooie vetplant die uitermate geschikt is in het zuiveren van de lucht van giftige stoffen. Het is vooral een goede reiniger van formaldehyde, wat vrijkomt uit spaanplaat, textiel en verf. De rubberplant is makkelijk te verzorgen en heeft weinig licht nodig. Erg goed dus ook voor studentenhuizen!

Sansevieria

Deze plant wordt vaak ook wel ‘vrouwentongen’ genoemd en was in de jaren ’70 erg populair. De plant krijgt vaak de voorkeur als decoratie en neemt bovendien koolstofmonoxide op en geeft zuurstof af. Ook deze plant zorgt voor een goede luchtvochtigheid in je huis. Ook deze plant raden we aan bij huishoudens die niet te vaak om willen kijken naar hun planten, want de sanseveria is (bijna) niet kapot te krijgen. Ook verwijdert de plant giffen zoals formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen.

Aloë Vera

Deze vlezige grijsgroene puntige plant heeft weinig verzorging nodig. De Aloë Vera staat vooral bekend om het sap en de gel dat deze wonderbaarlijke plant produceert. Deze hebben geneeskrachtige werkingen en worden vaak ingezet voor onder andere het bestrijden van brandwondjes, huidirritaties en een schrale huid. Naast haar helende werking, heeft de plant ook een zuiverende functie voor in huis. De plant neemt koolstofmonoxide op en geeft zuurstof af.

Oorspronkelijk komt hij uit Afrika en het Arabisch schiereiland, maar de stevige plant is tegenwoordig volledig ingeburgerd in de Nederlandse huishoudens.

Termen

Benzeen
komt vrij bij tabaksrook, benzinestations, uitlaatgassen van auto’s en industriële emissies. Zowel bij inslikken, huidcontact als inademen kunnen gezondheidseffecten optreden.
TrichloorethyleenGiftige vloeistof en kan ook voorkomen als een kleurloos, niet ontvlambaar gas. Het wordt vooral gebruikt als oplosmiddel in de industrie. Vanwege de negatieve effecten op de gezondheid kunnen enkel professionelen dit product nog aankopen. Het kan verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaken.Inademing van het gas op korte termijn en lange termijn kan problemen aan het centrale zenuwstelsel veroorzaken met symptonen als duizeligheid, hoofdpijn en verwarring.
Formaldehyde
Wordt in veel materialen toegepast, zoals dakplaten, MDF, triplex en multiplex. Deze materialen worden vaak gebruikt voor het maken van meubels, kasten en keukens. Formaldehyde is een kleurloos gas met een frisse of prikkelende geur. Het kan jaren duren voordat formaldehyde uit bijvoorbeeld spaanplaat “uitgedampt” is. Formaldehyde kan hoofdpijn en irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen last krijgen van formaldehyde.


Weetje: 
Alle planten en algen produceren jaarlijks circa 2,7 x 1011 ton zuurstof. Rond 80% van de zuurstof komt van algen in zee; de rest van landplanten. Alle organismen gebruiken ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof als er wordt geproduceerd. De totale hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer, die zo’n 4500 keer groter is dan de jaarlijkse productie, is daarom constant.