Burgemeester Nuenen gaat antikraak wonen

Burgemeester Houben van Nuenen gaat na vijf jaar eindelijk in Nuenen wonen. Hij kreeg zijn huis niet eerder verkocht en gaat nu tijdelijk antikraak wonen zodat hij toch in Nuenen kan gaan wonen.

Volgens de Gemeentewet moet een burgemeester woonachtig zijn in de plaats waar hij zijn ambt beoefent. Aangezien dat niet altijd direct mogelijk is kan er door de gemeente ontheffing eenmalig ontheffig worden aangevraagd. En als dit niet lukt kan er nog twee maal verlengd worden, met een totaal van drie jaar. Houben is echter al sinds 2012 burgemeester van Nuenen en kreeg zijn huis maar niet verkocht. Nu heeft Houben toch een koper gevonden en kan hij verhuizen naar Nuenen. Maar aangezien het per direct moet had hij snel een huis nodig. Er bleek een boerderij leeg te staan die in twee delen wordt gesplitst. Of de buren ook antikraak wonen is niet duidelijk.

Burgemeesters wonen in andere gemeente

Vorige week kwam de Burgemeester van Best ook al in het nieuws omdat hij zijn huidige woonplaats Boxtel niet zou willen verruilen voor Best. Hij gaf er zijn ambt voor op. Overigens blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant dat er in totaal 6 burgemeesters niet woonachtig zijn in hun eigen gemeente. De gemeenteraden hoeven er namelijk geen zaak van te maken als ze er geen probleem mee hebben.

Facebook antwoorden