Overbieden lijkt de standaard

koopwoningen woningmarkt hypotheek

Het zal je niet zijn ontgaan: de rentestand is nog steeds bijzonder laag. En hoewel het vertrouwen in de woningmarkt is gedaald, wordt er in Randstadsteden zoals Amsterdam en Utrecht op bijna 80% van de te koop staande woningen meer geboden dan wordt gevraagd. Dat is deze week te lezen op Nu.nl.

Het overbieden gebeurt met name bij woningen waarbij de vraagprijs tussen de twee en vier ton is. In Amsterdam zelfs bij woningen tot 500.000 euro.

Gefrustreerde woningzoekers

Zowel kopers als verkopers doen hieraan mee en drijven de prijzen op. Door gefrustreerde woningzoekers die al lang op zoek zijn wordt op een gegeven moment de knoop doorgehakt en veel meer geboden dan een woning eigenlijk waar is volgens de taxatie. Deze kopers zullen een flinke duit in eigen zak moeten doen, want een bank zal niet meegaan met dit opbieden. Die geven maar maximaal 101% van de waarde van een huis als hypotheek. André de la Porte (Vereniging Eigen Huis) geeft in NU.nl aan dat kopers grenzen moeten stellen en daar zeker niet bovenuit moeten komen om het voor henzelf veilig te houden.

Vertrouwen in makelaar

Nadeel is dat het vertrouwen in makelaars in die populaire regio’s steeds lager lijkt te worden omdat kopers zich afvragen of er echt wel meer geboden is dan zij zelf hebben geboden. De koper die afgewezen wordt zal dat nooit met zekerheid weten. Als je te horen krijgt dat iemand je met duizenden euro’s overboden heeft, ga je dan nog meer bieden omdat de makelaar dit zegt?

Overigens lijkt dit probleem zich absoluut niet voor te doen in Drenthe of Overijssel. Het is een typisch Randstad probleem.

Bron: NU.nl / Merijn van den Boom