Huren, kopen of toch antikraak?

Wat is er nou fijner dan een eigen huisje? Het gevoel van vertrouwen, rust en privacy. Het echt ‘thuis-gevoel’ heb je vaak snel gecreëerd, maar is dit voor jou nou beter in een huur- of koophuis, of past antikraak juist bij je? Wil je de juiste keuze maken? Lees dan snel verder.

Wil je graag investeren?

Gefeliciteerd! Je hebt je ideale huisje gevonden! Alleen die badkamer: spuuglelijk. Wanneer je een huis hebt gekocht kun je veel gemakkelijker investeren in je huis en dus die badkamer opknappen. Als je een huis huurt mag je van de huurbaas vaak niet te veel sleutelen aan je huis, omdat het huis niet jouw eigendom is. Meubels en decoratie kun je altijd naar eigen smaak aanpassen, maar een muurtje weghalen, dat mag niet zo maar.

Een voordeel bij het huren van een huis is dat de (grote) onderhoudskosten meestal voor de verhuurder zijn. Denk hierbij aan een lekkage (die uiteraard niet door jou zelf veroorzaakt is) of het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant. Als huurder hoef je dus niet zo’n grote spaarpot te hebben voor onvoorziene kosten.

Ben jij flexibel?

Verhuizen vanuit een huurhuis? Je zegt gewoon je huurovereenkomst op. Wanneer je wilt verhuizen uit een gekocht huis gaat hier vaak een tijdje overheen. Een huis verkopen is nou eenmaal niet zo snel gedaan, tenzij je pand zich ope een gewilde plaats zoals Amsterdam bevindt. Daarnaast is het altijd maar de vraag of je jouw huis kunt verkopen tegen dezelfde prijs als waarvoor je het hebt gekocht.

Ben jij extreem flexibel en vind je het niet erg iets sneller te rouleren van huis? Dan is antikraak een prima oplossing voor jou. Met antikraak kun je heel goedkoop en vaak snel ergens wonen. Daarnaast kun je tot wel honderden euro’s besparen met antikraak. Erg aantrekkelijk dus.

Graag vermogen opbouwen?

Als je een huis huurt kan het lastig zijn om vermogen op te bouwen. Bij een gekocht huis is gaat dit over het algemeen een stuk makkelijker. Door maandelijks af te lossen op de hypotheek van jouw gekochte huis bouw je vermogen op. Daarnaast kan je woning ook in waarde stijgen. Overigens kan deze ook in waarde dalen. Bij een huurwoning of antikraakwoning merk je hier weinig van.

Mogelijkheid hoge maandlasten te betalen?

Bij een gekocht huis heb je over het algemeen hogere maandlasten dan bij een gehuurd huis. Als huiseigenaar heb je meer verantwoordelijkheden en zijn de kosten voor bijvoorbeeld belastingen, onderhoud, verzekeringen en VvE-kosten (VvE = Vereniging van Eigenaren) voor jou.
Sparen

Als eerste huisje is antikraak misschien een prima oplossing. Je kunt gemakkelijk sparen door de soms extreem lage kosten en lasten die je per maand hebt. Wie weet kun je in de toekomst dan wel een mooi huisje kopen.

Wat voor jou de beste oplossing is, huren, kopen of antikraak is dus helemaal afhankelijk van wat je wilt en kunt opbrengen. Het financiële aspect speelt hierin een grote rol. Als je na al deze punten nog steeds twijfelt is het misschien verstandig om jouw maandelijkse kosten in kaart te brengen. Bekijk wat je overhoudt en wat de kosten zouden kunnen zijn bij een gekocht huis. Het is uiteraard belangrijk dat je de lasten van een koophuis kunt dragen.

Wil je meer weten over antikraak of tijdelijk huren? Via Facebook Messenger zijn wij zeer goed te bereiken.