Download je eigen huis

Download straks je nieuwe huis gewoon vanaf het Internet. Kies een ontwerp uit de database, laat de onderdelen van het huis uitzagen met behulp van een computer en zet daarna met een stel vrienden zelf je eigen huis in elkaar. Ongeloofwaardig? Toch niet.

Het eerste ‘downloadhuis’ in Nederland

In Almere wordt al aan het eerste downloadhuis van Nederland gebouwd en er zijn plannen om nog eens 15 tot 25 van deze huizen bij te ‘’downloaden’’. Met behulp van een handleiding wordt het wel heel erg makkelijk om zelf een huis te bouwen, want hier wordt stap voor stap in uitgelegd hoe je te werk moet gaan. Het casco krijg je, de inrichting en afwerking zijn voor je eigen creativiteit.

Waarom een downloadbaar huis?

Het downloadbare huis wordt ook wel ‘Wikihouse’ genoemden. Het idee hierachter is dat je voor een relatief lage prijs en in een korte tijd je eigen huis kunt bouwen. De Wikihouse-beweging wil naar eigen zeggen woningen weer betaalbaar maken. Er is geen aannemer of architect voor nodig en via de database (Wikihouse bieb) wissel je alle ontwerpen en ervaringen voortdurend uit. Zo hebben anderen er ook weer wat aan. Iedereen kan de ontwerpen downloaden, maar er moet ook aangegeven worden in de Wikihouse-bieb wat er beter kan. Zo kan de Wikibieb in de toekomst voller en groter worden met diverse ontwerpen.

Hulp uit diverse hoeken

Het eerste Wikihouse werd gebouwd in Londen en heeft inmiddels zijn opmars gemaakt over de hele wereld. Op de bouwplaats in Almere helpen vrijwilligers uit verschillende landen mee om dit project te laten slagen. Ook studenten helpen mee aan het eerste Wikihouse in Nederland, in ruil voor een aantal studiepunten. Zij zijn voor hun opleiding bezig met het ontwerpen en bedenken van huizen, maar niet met het bouwen ervan. Tijdens het bouwen kun je diverse dingen proberen en zullen de toekomstige bewoners betrokken worden bij het bouwproces. Het huis wordt niet gebouwd met stenen, maar met isolatiemateriaal, multiplex en ander plaatmateriaal. De multiplex platen kunnen gewoon in elkaar geklikt worden, zonder dat daar schroeven en spijkers bij nodig zijn.

Het Wikihouse is gewoon aangesloten op het riool en voldoet ook nog eens aan de Nederlandse bouwwetgeving. Een klein eensgezins-wikihouse moet uiteindelijk voor zo’n anderhalve ton neer te zetten zijn, maar dan kun je het dus wel zo maken zoals je zelf wilt.

Op de foto hieronder is te zien hoe het huis in Almere er uiteindelijk uit komt te zien.

Resultaat Wikihouse