Na fout gemeente drie ton rijker

Monumentale woning met 3 ton winst verkocht
Bron: Funda/makelaar

Er zullen nu wel een paar ambtenaren achter hun oren krabben. De gemeente Haarlem liet de huurders van een monumentale woning, hun pand kopen voor een bedrag van 525.000 euro. Nog geen drie uur later verkochten ze de woning voor 835.000 euro! Momenteel staat de woning op Funda voor een bedrag van 1 miljoen euro. Katsjing!

Volgens het Haarlems Dagblad zou de monumentale woning  niet van strategisch belang zijn voor de gemeente. In 2016 werd het getaxateerd en blijkbaar had de raadscommissie geen behoefte aan een nieuwe taxatie. Het pand kon dus van de hand gedaan worden voor de destijds geldende bedragen. Enkele oppositiepartijen waren het er niet mee eens, maar konden niets doen aan het verhaal. Het huis werd in september verkocht.

Het bedrag van 525.000 was zo laag omdat er huurders in het pand woonden (de huurders die dus de kopers zoudengaan worden). Woningen met huurders blijken minder waard te zijn, want zolang zij het pand bewonen kun je als kopers niets met het pand aanrichten.

Soms wordt er van te voren een antispeculatiebeding vastgelegd waarin staat dat de woning een paar jaar niet van de hand mag worden gedaan. Maar ook hier zag de gemeente van af omdat er nog zoveel achterstallig onderhoud zou zijn. De huurders/de kopers staan dus volledig in hun recht. Of ze inmiddels alweer een ander huis hebben gekocht is niet bekend. Het kan ook zijn dat ze nu lekker lang op vakantie zijn.

Bron: Haarlems Dagblad / NOS

 

 

 

Facebook antwoorden