Waar ga je wonen na een scheiding?

Als je gaat scheiden valt er veel te regelen. Hoe verdeel je wat? Hoe ga je met de bijkomende kosten om? Maar ook heel belangrijk: waar ga je zelf eigenlijk wonen? Voor veel gescheiden mensen is het moeilijk om snel een woning te bemachtigen. Maar is dat écht zo moeilijk?

Na een scheiding trekken veel mensen tijdelijk in bij bij vrienden of familie, maar na een aantal weken is het voor beide partijen fijn om weer een eigen stekkie te hebben. Je bent immers gewend aan bepaalde routines en privacy. Daarnaast is het belangrijk om een adres te hebben waar je officieel als bewoner staat ingeschreven, anders heb je geen postadres en bijvoorbeeld ook geen recht op een uitkering.

tekst gaat verder onder de foto.

scheiding en ruzie
Koppel ligt in scheiding

Inschrijven bij sociale woningbouw

Is je verzamelinkomen lager dan € 44.035 (prijspeil 2023)? Dan kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning. Dat kan in elke gemeente. In veel gevallen kun je ook nog eens huurtoeslag aanvragen. Maar als je je nu pas gaat inschrijven dan moet je in veel gevallen nog jaren wachten voordat je een woning mag bezichtigen. Corporaties hanteren momenteel strengere regels, waardoor niet iedereen in aanmerking komt voor urgentie. En zelfs met voorrang zijn de wachtlijsten lang. Té lang, want je wilt eigenlijk per direct ergens wonen. Is je inkomen te hoog voor een sociale huurwoning, dan ben je aangewezen op de markt in de vrije sector. De huurprijzen voor deze woonruimtes zijn wel een stuk duurder, maar je zit niet vast aan een inschrijftijd. Websites als Mansion.nl tonen een overzicht van duizenden woningen die je direct kunt huren.

Vakantiehuizen, auto’s, daklozenopvang

Een hele andere methode die we wel eens tegen komen, is het tijdelijk huren van vakantiewoningen. Dat lijkt erg mooi, maar deze woningen zijn vaak nogal aan de prijzige kant. Vooral in de vakantieperiodes zijn deze woningen vrijwel onbetaalbaar. We krijgen regelmatig mensen aan de lijn die uit nood maar in hun auto gaan slapen. Dat is uiteraard verre van ideaal. Weer een hele andere oplossing is om bij een opvang aan te kloppen. Het is over het algemeen niet wat bij veel mensen de voorkeur heeft, maar soms heb je gewoonweg geen keuze en moet je die drempel over. In de winterperiodes kun je hier vaak zonder intake terecht omdat niemand in tijden van kou buiten zou moeten slapen. Buiten winterperiodes vindt er wel vaak een intakegesprek plaats en kun je voor een paar euro per nacht verblijven in de opvang. Echter stijgt de vraag naar de daklozen- en thuislozenopvang harder dan het aanbod, waardoor er niet altijd meer plek voor iedereen is. Luister voor meer informatie het radiofragment met John de Wolf en Emmy Klooster, directeur van de daklozenopvang ‘de Binnenvest’, die steeds meer mensen ziet aankloppen die gescheiden zijn.

vakantiehuis
Kleine vakantiewoning

Of…wonen via een leegstandbeheerder

Dan is er nog een belangrijke optie die wij je uiteraard niet willen onthouden: tijdelijk huren of antikraak wonen. Want een leegstandbeheerder zoals Interveste werkt niet met wachtlijsten. Het klopt dat je moet voldoen aan een redelijk strenge toelatingseis. Je bent geen gewone bewoner in deze panden: je bent automatisch bewaker van vastgoed. De panden zijn niet van de leegstandbeheerder zelf, maar van wooncorporaties, zorginstellingen, gemeentes en vastgoedeigenaren. De ruimtes komen tijdelijk, voor een onbepaalde tijd, leeg te staan en dus schakelen ze een leegstandbeheerder in om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen. Als je geen rare betalingsgeschiedenis hebt en je levert de juiste documenten aan dan kun je al binnen een week ergens wonen (soms zelfs al binnen een dag!).

Gescheiden mensen grote doelgroep Interveste

Het is dus niet vreemd dat een zeer grote en belangrijke doelgroep van Interveste bestaat uit gescheiden mensen. Je kunt immers in alle rust orde op zaken stellen en op zoek gaan naar een definitieve woonruimte. Interveste heeft ALTIJD wel ergens in Nederland woonruimte beschikbaar en met een beetje geluk ook in de plaats waar jij iets zoekt.

Relatietherapie in scheiding
Koppel in relatietherapie