‘We are here’ moet weg uit gekraakt pand

Voor de zoveelste keer zijn de krakers van We are here op zoek naar een nieuw pand nadat zojuist bekend werd dat ze moeten verhuizen uit het gekraakte pand aan de Amstelveense Groen van Prinstererlaan.

De laatste maanden is We Are Here veelvuldig in het nieuws aangezien ze telkens opnieuw een pand kraken om te wonen. De uitgeproduceerde vluchtelingengroep zoekt een plaats om te wonen. Het grootste nadeel is dat sommigen van hen al vele jaren in Nederland verblijven, maar niet mogen werken omdat ze geen verblijfsvergunning hebben. Terugkeren naar hun land is voor velen geen optie (meer) omdat ze er al zo lang weg zijn, zo vinden ze.

Recht op eigendom is in deze zaak geschonden

De rechter stelde vast dat “het recht op eigendom is in deze zaak geschonden en kraken is een strafrechtelijk feit. Dit soort acties trekt bovendien tegenacties aan en de openbare orde komt in de knel.”

Kraken geeft onrust

Eigenlijk weet niemand de juiste oplossing voor de groep asielzoekers. Dat ze nu pand na pand kraken is uiteraard niet de optie. Zo werden er in het verleden ook al panden gekraakt die gewoon bewoond waren. Het geeft dus naast de vele kosten die het met zich meebrengt (politie-inzet, papierrompslomp door de rechterlijke macht, advocaten etc) ook bijzonder veel onrust.

De groep trok het pand op 5 juni in toen ze hun vorige kraakpand aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost hadden verlaten. Ze probeerden toen ook al een pand aan de Weesperzijde te kraken en ook een pand aan Hoogte Kadijk (bij Artis) bleef niet ongeschonden.

Dat vond de rechter nu dus blijkbaar ook.

Ontruiming

Amstelveen begint om 12 uur met de ontruiming van het pand. De krakers zullen de wet respecteren, zo geven ze aan en weer vertrekken.

Wij vragen ons wel af waar deze groep dan heen gaat? Dit lijkt vooralsnog geen oplossing te geven.

UPDATE 14:43u

Hoewel de ontruiming van het pand in eerste instantie rustig leek te verlopen, werd de sfeer even iets grimmiger toen er meer journalisten arriveerden. Een omstander die stond te filmen kreeg het aan de stok met een van de krakers, zo meldt NH Nieuws.

Facebook antwoorden