Leegstaande boerderijen

Hoe vaak het afgelopen maanden in het nieuws was weten we niet meer, maar feit is dat we dagelijks de berichten op Twitter en LinkedIn voorbij zien komen. NU.nl had het over een ‘Explosieve toename van leegstaande boerderijen’. Gelukkig worden er nu een behoorlijk aantal tijdelijk bewoond door kraakwachten van Interveste. We nemen u graag even mee naar de Noordoostpolder.

Het is de grootste gemeente van Nederland: De Noordoostpolder. Niet qua inwoneraantal, maar wel als het gaat om oppervlakte. Tussen de dijken van de polder vind je uitgestrekte akkers en weilanden.

Cultuurboerderijen

In 1936 begon met met de voorbereidingen van de aanleg van de Noordoostpolder. Waren Urk en Schokland voorheen nog kleine eilandjes, vanaf nu behoorden ook deze tot het vasteland. Gelijk na de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de bouw van boerderijen. De boerderijen aan de randen van de polder waren gelijksoortig als de boerderijen die destijds in de Wieringerwerf waren gebouwd. omdat ze bedoeld waren de polder ‘ in cultuur te brengen’  worden ze cultuurboerderijen genoemd. Maar stenen waren vlak na de oorlog schaars en dus bedacht men een nieuw soort boerderij. De schuren werden niet meer gebouwd van steen maar van prefab betonplaten. De woongedeeltes van de boerderijen werden echter wel van baksteen gebouwd. En zo ontstond de ‘klassieke Noordoostpolder boerderij’.

Leegstand platteland

Wonen in de Noordoostpolder was vrij exclusief. Er vond een strenge selectie plaats van boeren uit Friesland, Noord-Holland en na de watersnoodramp van 1953 kwamen daar ook boeren uit Zeeland bij.  Momenteel groeit de bevolking bijna niet meer. De werkgelegenheid van de landbouw en visserij daalde tussen 2012 en 2013 met maar liefst ruim 5%. Het gevolg? Leegstaande boerderijen en landerijen. En dat zullen er de aankomende jaren steeds meer worden. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar een tijdelijke oplossing biedt Interveste wel aan: tijdelijke bewoning in de vorm van antikraak boerderijen.

Antikraak Boerderij Noordoostpolder
Antikraak Boerderij Noordoostpolder

Antikraak boerderijen

In meerdere plaatsen zoals Marknesse, Bant, Luttelgeest, Rutten, Ens maar ook in de grootste plaats Emmeloord staan vrijstaande boerderijen en woonhuizen die momenteel bewoond worden door kraakwachten (antikraak). Het zijn veelal boerderijen en huizen op prachtige locaties. Een van de bewoners van een prachtige boerderij is Jeroen Dingemans. Als zelfstandig ondernemer runt hij Dingeneering*, een bedrijf wat gespecialiseerd is in automatisering voor de agrobusiness. Hij levert zowel soft- als hardwarematige oplossingen voor veel boeren in de Noordoostpolder. “Ik kom hier uit de buurt.

Interieur antikraak boerderij
Interieur antikraak boerderij

Ik woon nu ruim 2 jaar in deze prachtige boerderij. Moet je kijken wat een uitzicht.” Jeroen opent hartelijk zijn deuren en laat me het uitzicht vanuit zijn woonkamer zien. De woonkamer is prachtig opgeknapt. “Ach ja, een likje verf tegen de muur doet wonderen”, zo geeft hij aan. ” En als ik ergens heen moet: ik zit op twee minuten vanaf de A6. Het is alleen jammer dat de twee grote schuren hierachter niet in gebruik zijn. Het zou een prachtige opslagplaats kunnen zijn voor bijvoorbeeld caravans.”

Als je ingeschreven bent als woningzoekende bij Interveste dan maak je ook kans om te wonen op zo’n prachtige locatie. Uiteraard geldt ook voor deze locaties, dat het om tijdelijke bewoning gaat. Maar…het gaat dan wel om prachtige landelijke locaties!

*Inmiddels is Jeroen mede-eigenaar van DNO Energie