Duizenden mensen wonen op vakantieparken

Vakantiepark Veluwe
Volgens kennisinstituut Platform 31 wonen er op de Veluwe alleen al tussen de 6000 en 9000 mensen voor korte of langere tijd vast op een vakantiepark. Krapte op de woningmarkt bleek de belangrijkste reden.

Het platform kreeg de opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om dit inzichtelijk te maken. Zowel ouderen als jongvolwassenen ‘met een alternatieve woonbehoefte of levensstijl’, spoedzoekers en arbeidsmigranten zijn permanent op deze parken te vinden. De Telegraaf doet er nog een schepje bovenop en beweert dat hier ook tal van criminelen tussen te vinden zijn. Het onderzoeksrapport stelt echter dat het niet gelukt is volledig zicht te krijgen op deze mensen, omdat veel van de processen buiten de reguliere systemen om plaats vinden.

Ouderen en arbeidsmigranten

Wat zeker opvalt is het feit dat er veel parken zijn waar vooral ouderen of arbeidsmigranten wonen. Ook bevindt een groot aantal parken zich juist bij plaatsen met relatief weinig lage inwonersaantallen, zoals bij Ermelo, Putten en Nunspeet. Kwetsbare groepen vinden ook vanwege persoonlijke problemen hun toevlucht op deze parken.

Minister Ollongren (BZK) zal de Tweede Kamer op 29 november informeren over het resultaat van onderzoek naar permanente bewoning van vakantieparken en de actie-agenda vakantieparken zal ook op deze dag worden gepresenteerd.

Verlaten vakantieparken

Overigens staan er bij onze zuiderburen meerdere vakantieparken gewoon helemaal leeg. Met alles er op en er aan als we onderstaande heren in het filmpje mogen geloven: