De Top 2000 Huizenlijst

De NPO Radio 2 TOP 2000

Als je een beetje actief op Facebook bent (en dat zijn wij) dan kun je het bijna niet zijn misgelopen. De Top 2000 van Radio 2 komt er weer aan en honderdduizenden mensen brengen hun stem uit op hun favoriete liedjes aller tijden. En wij zouden Interveste niet zijn als wij dan even alle liedjes over huizen er uit gaan lichten. Nou daar komt hij:

12. IceHOUSE – Crazy

Het is misschien niet de bekendste naam in de lijst, maar het lied is toch bekend als je het hoort. De Australische band Icehouse, scoort tien jaar na oprichting in 1977 hun grootste hit wereldwijd: Crazy. In Australië is de band wel groot. Ze scoorden daar 28 keer een platina album. Overigens voor 1981 onder de naam Flowers. In Nederland staat Crazy op plek 1885, maar hij was in 2017 al wel aan het dalen ten opzichte van 2016. We zijn benieuwd waar deze Icehouse staat in 2018. 

 

11. The Doors – RoadHOUSE Blues

Met 10 noteringen in de top 2000 staan The Doors behoorlijk vaak genoteerd. Hun hoogste notering is voor Riders On The Storm (#52). Psychedelisch (soms ronduit vaag), veel lange solo’s, blues, jazz en rock… het is van alles wat. Duidelijk is dat ze hun stempel hebben gedrukt in de jaren ’60 met hun muziek en het controversiële gedrag van zanger Jim Morrison. Roadhouse blues is vele malen gecoverd door bands als Status Quo, Frankie Goes to Hollywood, Stone Temple Pilots, Deep Purple en soloartiesten Eddie Vedder (Pearl Jam) en Jeff Healey.

 

10. HOUSE of Pain – Jump Around

De debuutsingle van House of Pain en gelijk hun grootste hit: Jump Around. Wie heeft er niet staan te springen op de ritmes die zijn samengesteld met samples van vele liedjes. In Nederland haalde het lied de top 10 niet. Toch bracht het Amsterdamse Osdorp Posse nog een Nederlandse versie op de markt. Het is tevens het clublied van de Wisconsin Badgers in de Verenigde Staten. Een onvoorstelbaar gezicht om heel de club te zien springen op Jump Around (na 40 seconden):

 

9. Ed Sheeran – Lego HOUSE

11 keer staat deze getalenteerde zanger uit het Verenigd Koninkrijk in de lijst. Nog maar 27 jaar en al zoveel noteringen. Als hij zo door blijft gaan met schrijven van hits zal hij de grootste namen in de lijst kunnen gaan evenaren. The Beatles (37 x), The Rolling Stones (28x), Queen (25x), Coldplay (25x), U2 (24x), David Bowie (24x), Michael Jackson (23x), ABBA en Bruce Springsteen (21x) en de band van eigen bodem Bløf (18x) geven hem nog even het nakijken. In de clip van Lego House zie je Rupert Grint (van de Harry Potter films) figureren als stalker van Ed Sheeran.

 

8. Cuby Blizzards – Appleknockers flopHOUSE

Jawel. De Nederlandse bluesband uit de jaren ’60 rondom Harry Muskee staat op 8 in onze lijst. Hun Appleknockers Flophouse staat op 1142 in de lijst van NPO Radio 2. Het lied zal niet bij iedereen even bekend zijn, de betekenis van de titel evenmin. Een appleknocker is eigenlijk een soort boerenkinkel. Flophouse betekent zoiets als een goedkope overnachtingsplaats. De titel Appleknockers Flophouse is een vrije vertaling voor het boerderijtje in het Drentse dorpje Grolloo waar Harry Muskee woonde en de bandleden regelmatig verbleven.

 

7. Lucifer – HOUSE For Sale

En nog een Nederlandse band. Lucifer scoorde in 1975 met House For Sale een enorme hit. Margriet Eshuijs was de zangeres en op de drums zat niemand minder dan presentator Henny Huisman. Drijvende kracht achter de band was Hans Vermeulen die ook met Sandy Coast twee keer te vinden is in de Top 2000. Bij de eerste uitvoering van de Top 2000 stond het lied op 275. Inmiddels is het gezakt naar plek 1014. Maar als je bekijkt dat je tussen al die grote namen als Michael Jackson, The Beatles, The Stones etc staat is dit nog steeds een magnifieke prestatie.

 

6. Madness – Our HOUSE

The Ska en reggae band uit Londen staat vier keer in de lijst. ‘One Step Beyond’ staat het hoogst genoteerd op 304. Our House staat op plek 734 en daalde ten opzichte van 2016 73 plekken ondanks dat ze in dat jaar bijvoorbeeld Poppodium 013 uitverkochten. Ook vorig jaar raakte Tivoli snel uitverkocht. Hun hoogtijdagen waren in de jaren ’80, maar dat ze nog steeds zeer populair zijn blijkt dus wel. Op nummer 6 in onze ‘huizen’ top 2000: Madness met Our House.

 

5. Crowded HOUSE – Don’t Dream It’s Over

De Australische band Crowded House werd gevormd door Neil Finn nadat de band met broer Tim Finn stopte. De naam van die band was Split Enz en het lied Message to my girl staat op 793 van de top 2000. Met Crowded House noteerde Neil Finn, die momenteel toert als zanger van Fleetwood Mac, vier noteringen. Weather With You, Into Temptation, Four Seasons In One Day en de hoogste notering is Dont’Dream It’s Over uit 1987.

 

4. Elvis Presley – JailHOUSE Rock

Elvis Presley staat maar liefst 14 keer in de TOP2000. De Laagste notering is voor Heartbreak Hotel en de hoogste staat op 85 en is Suspicious Minds. Jailhouse Rock was de promotrack voor de gelijknamige film die in 1957 uitkwam. Het rock ’n roll lied stond 7 weken op 1 in de Verenigde Staten. In Nederland kwam Jailhouse Rock niet hoger dan de 4e plek. In 1973 en 2005 werd de track opnieuw uitgegeven en kwam het wederom in de hitlijsten. In elk geval staat het als een huis in de TOP2000.

 

3. Crosby, Stills, Nash & Young – Our HOUSE

Een liefdeslied gezonden door Crosby, Stills, Nash & Young. Nash schreef het lied dat rijmt over hoe moeilijk het leven was, maar nu, nu is het goed met haar in hun huis. Die ‘haar’ is ene Joni Mitchel met wie hij toen samenwoonde. Joni Mitchell staat overigens ook in de lijst met Both Sides Now (1969). Neil Young staat zelf 7 keer in de lijst als zichzelf. Hij scoort met ‘Old Man’, ‘Heart of Gold’, ‘Rockin; In The Free World’, ‘Like A Hurricane’, ‘Harvest’, ‘Needle And The Damage Done’, ‘Southern Man’. Maar dus ook nog vier keer met zijn muziekmaatjes Crosby, Stills en Nash, waarvan Our House de hoogste notering heeft. 

 

2. The Animals – The HOUSE of the Rising Sun

Dit lied werd het meest bekend door The Animals. Zij scoren hier dan ook mee in de TOP 2000, maar ze schreven het niet. Huh? Je leest het goed. Het is een cover. Het eigenlijk een heel oud nummer, een zogenaamde traditional. De eerste opgeschreven versie die is gevonden stamt al uit 1925. Daarna namen ook Nina Simone (1961) en Bob Dylan (1962) het lied al op. Maar in 1964 scoren The Animals hier dus mee. Ze stonden afgelopen jaar op plek 77 van de lijst.

 

1. Amy WineHOUSE – Back to Black

Ze staat maar liefst 5 keer in de lijst. De Britse jazz- en soulzangeres werd niet ouder dan 28 jaar maar liet een aantal juweeltjes van liedjes na die tot het einde der tijden gedraaid zullen worden. In Nederland werd ze vooral bekend met Back to Black uit 2006 die vorig jaar op 57 eindigde. Maar ook met ‘Rehab’, ‘You know I’m no good’ en ‘Tears Dry On Their Own’ scoort ze in NPO’s meest beluisterde lijst in de top 1000. Samen met Mark Ronson (ook bekend van Uptown Funk met Bruno Mars) scoort ze bovendien ook met Valerie nog een keer. Amy eindigt met Back to Black als hoogste in onze ‘huizen’lijst van de top 2000.

 

 De Top 2000 van 2018 wordt op 19 december vrijgegeven. Alle oude lijsten zijn nog terug te bekijken op de website van NPO Radio 2.

Facebook antwoorden