Greenchoice Bosproject – Amazonas, Brazilië, Zuid-Amerika

Interveste werkt al tien jaar samen met Greenchoice als leverancier voor gas en elektra. Dat is een bewuste keuze omdat we vinden dat Greenchoice laat zien met een groen hart zich in de energiemarkt te begeven. Greenchoice levert bijvoorbeeld 100% bosgecompenseerd gas. Deze bosprojecten vinden plaats over de hele wereld. Een van die locaties waar Greenchoice bos beschermd ligt in Zuid-Amerika in het mooie Amazonas gebied in Brazilië.

De Braziliaanse Amazone is één van de laatste plekken op aarde waar op deze schaal regenwoud voorkomt

In de Braziliaanse Amazone ligt er rond het stadje Coari zo’n 100.000 hectare oerwoud. In samen-werking met de Nederlandse Stichting Forest For Ever, de Braziliaanse stichting Opção Verde (‘groene keuze’) en Greenchoice wordt hier gewerkt aan langdurige bosbescherming zodat het bos voor toekomstige generaties behouden blijft. Bewust is gekozen voor projecten langs de rivier, zodat ook het achtergelegen gebied tegen platbranden en illegale kap beschermd wordt. In samenspraak met de autoriteiten van de provincie Amazonas is het doel dit oerwoud uit te laten roepen tot een Nationaal Natuurpark.

Beschermd bos wordt inkomstenbron voor de lokale bevolking

Doordat het bos in eigendom is van de patrimoniale stichting Opção Verde, wordt gewaarborgd dat het daadwerkelijk behouden blijft. Onaangetast bos is namelijk meer waard dan aangetast bos. Daardoor vindt er ook onder de lokale bevolking een mentaliteitsverandering plaats als het gaat om bosbehoud. De lokale bevolking krijgt zeker wel toegang tot het bos, ze werken samen aan duurzaam gebruik van producten uit het bos, zoals paranoten. Het bos wordt zo een inkomstenbron voor de lokale bevolking. Dat geeft hen een extra reden om er zorgvuldig mee om te gaan.

Ondersteuning voor en door de lokale gemeenschappen

Naast bescherming van het regenwoud worden ook duurzame initiatieven ondersteund door en voor de lokale gemeenschappen. Deze projecten voor de bevolking van Coari zijn heel divers van omvang en aard. Zo worden er trainingen gegeven over duurzame verwerking van onder meer fruit en vis, compost en over hergebruik van oud papier. Maar ook een lokaal voetbalteam kan rekenen op steun: zo worden jongeren geholpen om in teamverband te opereren en samen te werken. En denk bijvoorbeeld aan lokale theatervoorstellingen om het thema duurzaamheid op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. In diezelfde lijn van samenwerkingsverbanden die het duurzaam gebruik van producten uit het tropisch regenwoud bevorderen ligt ook het eerder genoemde paranotenproject.

Preventie van de natuur op grote schaal

In 2004 begon Greenchoice met 150 hectare tropisch regenwoud. Nu zijn het er 85.000. Het Amazonegebied wordt als geheel bedreigd en de gebieden langs de rivieren zijn het meest kwetsbaar. En daarmee de planten en dieren die er leven. Door de oevers te beschermen gaat er een preventieve werking uit van het project. Door te proberen er een Nationaal Natuurpark van te maken willen zij de bescherming, ook in de toekomst, zo sterk mogelijk maken. Greenchoice is de enige energieleverancier die zoveel bos beschermt via eigendom.

Facebook antwoorden