Oostenrijkse woningen in Nederland

Vlak na de tweede wereldoorlog waren er huizen nodig: veel huizen. Het was dus noodzaak om snel veel huizen te bouwen. Dat bleek een probleem, want bouwmaterialen waren er vlak na de oorlog amper voor handen. De oplossing bleek ruilhandel met Oostenrijk.

Na de Tweede Wereldoorlog kampte Nederland met een tekort van bijna 500.000 woningen en dat terwijl er juist een groei was van het aantal Nederlanders. In 1945 telde Nederland negen miljoen mensen, in 1950 waren dat er een miljoen meer. Een emorme groei en dus waren er snel woningen nodig in heel Nederland.

Terwijl er hier een tekort was aan bouwmaterialen, arbeiders én energie om woningen te bouwen, dreigde in Oostenrijk een groot voedseltekort. Het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting besloot daarop gedroogde groenten, visconserven en zaden te ruilen tegen bouwpakketten van houten woningen die ze konden maken in Oostenrijk. Ze werden geleverd in bouwpakketten en konden relatief snel in elkaar gezet worden. De firma Thermohaus GmbH in Wenen regelde 800 van deze woningen die verspreid werden in Nederland. Een woning paste in twee treinwagons en dus duurde het even voor alle woningen er daadwerkelijk waren.

Oostenrijkse woning Marknesse
Oostenrijkse woning Marknesse in 2014. De woning is inmiddels gesloopt.

100 Oostenrijkse woningen in de Noordoostpolder

Vanaf 1936 werd begonnen met de drooglegging van een deel van de Zuiderzee, het gebied wat we nu kennen als de Noordoostpolder. Maar voordat deze polder echt droogviel en er gebouwd kon worden was men jaren verder. Het grootste voordeel: er was ineens veel ruimte voor nieuwe woningen en al snel werd het plan gemaakt voor de aanleg van 10 dorpen, waarvan Emmeloord het middelpunt moest worden.

Van de 800 Oostenrijkse woningen die naar Nederland kwamen, werden er maar liefst 100 geplaatst in de Noordoostpolder. Aan ruimte was eigenlijk geen gebrek in de polder en dus kregen de woningen allemaal een vrij groot stuk grond rondom de huizen, te gebruiken als tuin. De houten karkassen werden geplaatst op een betonnen fundering en een bakstenen plint om houtrot te voorkomen aan de onderkant. Ze waren voorzien van een thermische folie tussen de muren, vandaar dat ze ook wel ‘thermowoning’worden genoemd.

Oostenrijkse woningen Emmeloord
Oostenrijkse woning in Emmeloord. Inmiddels verklaard tot monument.

Oostenrijkse woning om te kopen

Soms staat er in Nederland een oostenrijkse woning te koop. Afhankelijk van de hoeveelheid verbouwing en uiteraard de locatie betaal je tussen de 200.000 en 500.000 euro voor een houten huis. Voor 200.000 heb je een onverbouwd huis in de oorspronkelijke staat. Er is ook een Facebookpagina van eigenaren van Oostenrijkse huizen waarop de leden verbouwingen of aanpassingen aan de woning plaatsen. Soms vind je er ook woningen die te koop staan in Nederland.

Interveste  Oosterijkse houten woningen

Antikraak wonen in Oostenrijkse woning

Interveste heeft inmiddels meerdere van deze woningen in beheer gehad. Als antikraakwoningen zijn deze ruimtes bijzonder gewild. Dat is niet verwonderlijk, want al voor 95 euro per maand in zo’n prachtige vrijstaande woning wonen: dat wil toch iedereen wel? Soms beheerden we de woningen voor maanden, maar enkele woningen hebben we ook al jaren in beheer gehad. Dat is zelfs bij deze houten woningen zeer onvoorspelbaar.

UPDATE: Het goede nieuws, we hebben zojuist te horen gekregen dat er weer een Oostenrijkse woning antikraak beschikbaar is gekomen, gelegen in Emmeloord.
Bekijk en reageer op de woning

Heb je interesse om in zo’n monumentaal pand te wonen? Reageer dan snel met je Mijn Interveste account. Als je nog geen account hebt, voor slechts € 20 per jaar kun je een account aanmaken. Wie weet woon jij dan binnenkort ook in zo’n prachtige Oostenrijkse woning.

pa3ems|pa3ems [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bron: WikiPedia & www.oostenrijksewoningen.nl