Een metershoge kerstboom van ijs

In de Noord-Chinese stad Harbin (nabij Rusland) bouwt universitair docent Arno Pronk deze week met zijn studententeam met pykrete. Dat is met cellulose versterkt ijswater. Wat ze daar bouwen? Een 14 meter hoge toren die lijkt op de structuur van de Eiffeltoren…of is het toch meer een kerstboom?

Opgespoten toren van ijs in China
©Rien Boonstoppel

Al eerder vertrok Arno richting China om daar dit soort gebouwen op te spuiten met pykrete. Wikipedia omschrijft het materiaal als volgt: “Pykrete is een composiet dat bestaat uit ongeveer 14 gewichtsprocenten zaagsel of uit enig ander soort houtpulp (zoals papier) en 86 gewichtsprocenten ijs”. Het, in de geval papierpulp, wordt toegevoegd omdat het ijs anders te snel zou breken. De combinatie maakt het gebouw sterk en het zou zelfs toe te passen moeten zijn op grotere gebouwen. Enige vereiste is dat het uiteraard blijft vriezen.

De weersverwachting in Harbin., China deze week.

 

Een nog groter gebouw van ijs

Met zijn studenten van de TU en het Summa college in Eindhoven is het dit jaar dus gelukt om een nog grotere structuur te bouwen. Het doel wat ze voor ogen hebben in 2022 is het bouwen van een structuur van ijs van maar liefst 40 meter hoog. Maar, zo geeft Arno aan, dan moet er nog wel het een en ander veranderen in de techniek. Momenteel is dit al een heel karwei.

De kersttoren van binnenuit onder een prachtig blauwe hemel
De kersttoren van binnenuit onder een prachtig blauwe hemel – ©Rien Boonstoppel

De dragers van de toren zijn met ijs gevulde brandweerslangen en lopen naar boven taps toe. De slangen worden bij elkaar gehouden door touwen, waar vervolgens weer ijs op gespoten wordt om het geheel staande te houden. De slangen en touwen worden met 3D printtechniek bespoten en zo verrijst dus in het stadion van Harbin een ijstoren. De wetenschappers decoreerden de toren met druipende ijspegels, voor een extra ‘Disney-achtig effect’, zegt Pronk.

Naast het team uit Eindhoven zijn er ook nog teams uit China, het Verenigd Koninkrijk, Finland en de VS. Goed om te weten voor hen dat de temperatuur daar dadelijk daalt naar -25 graden. Dan blijft de toren dus ook nog even staan.

Verstevigen hoekpunten ©Rien Boonstoppel
De ijspegels aan de touwen geven een Disney-achig effect
De ijspegels aan de touwen geven een Disney-achig effect – ©Rien Boonstoppel
De laatste hand aan de ijstoren wordt gelegd
De laatste hand aan de ijstoren wordt gelegd – ©Rien Boonstoppel
©Rien Boonstoppel