Haarendael – 5 jaar later

Zaterdag 31 augustus 2019 hingen er donkere wolken boven het plaatsje Haaren nabij ‘s-Hertogenbosch. De wolken waren in de wijde omtrek zichtbaar en voorspelden weinig goeds. Er was brand. Het leegstaande historische gebouw van landgoed Haarendael stond in brand. Een alles verwoestende brand.

Dat het pand leegstond was voor vele partijen al jaren een doorn in het oog, maar tot een overeenstemming om het pand een goede invulling te geven en een nieuwe toekomst te geven kwam het nooit. En zou er ook niet meer komen. Brandde een week eerder nog een keuken uit in een van de panden op het terrein, dit keer viel het hoofdgebouw ten prooi aan een vernietigende brand.

Interveste  Brand Haarendael

Woonvoorziening verstandelijk beperkten

Jarenlang beheerde Interveste namens zorginstelling Cello uit Vught het pand en alle gebouwen op het terrein tegen de leegstand. Het terrein werd door Cello jarenlang gebruikt om bewoners met een verstandelijke beperking te ondersteunen met wonen en leven. Maar aangezien o.a. het hoofdgebouw al uit 1839 stamt voldeed het niet meer aan de huidige eisen om goede zorg te kunnen bieden. Het pand moest verkocht gaan worden en dat kon wel even duren, want het gaat niet over een woninkje en een stukje grond. Het gaat om een compleet landgoed met vele gebouwen.

Leegstand was geen optie

Leegstand was geen optie en dus vroeg Cello aan Interveste om tijdelijk bewoners te plaatsen die zouden zorgen voor de veiligheid van het gebied en de panden. En zo geschiedde. Het oud seminarie wat in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd gevorderd en gebruikt om gijzelaars op te sluiten werd weer bewoond. De bewoners organiseerden tuinonderhoud dagen, sportieve evenementen en er was eigenlijk wel altijd goed volk op het terrein dat een oogje in het zeil hield. De toegang tot het terrein was immers openbaar en iedereen kon er komen.

Geen bewoners meer

En toen kwam er een koper. De antikraakbewoners moesten verhuizen want er waren nieuwe plannen. Helaas is het nooit gekomen die plannen tot uitvoer te brengen, want een paar maanden daarna vloog het pand in de fik. Tot op heden is er nooit achterhaald hoe de brand kon ontstaan. Gelukkig woonden er geen mensen meer in het pand toen de brand uitbrak. Of was dat nu juist het probleem? We weten immers als geen ander dat leegstaande panden een veel grotere kans maken om in brand te vliegen of aan vandalisme bloot komen te staan.

Prachtige drone beelden

We zullen het nooit meer weten. Wat we wel weten is dat we in betere tijden een prachtige dronevideo maakten van het terrein en het pand. 5 jaar geleden inmiddels. Wat een pand, want een terrein, wat een project om trots op te zijn. Gelukkig hebben we deze prachtige beelden nog. Die herinneren ons aan betere tijden.

Interveste  Haarendael in betere tijden