30.000 euro cadeau als je hier een huis koopt

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Het tekort in Nederland aan woningen blijft maar oplopen. Daar hebben ze in andere landen amper mee te maken. Sterker nog, als je in dit dorpje een woning koopt krijg je 30.000 euro cadeau!

Het dorpje Presicce mag het logo gebruiken van “I borghi più belli d’Italia”, vrij vertaald “Mooiste dorp van Italië”. Dit heeft het grotendeels te danken aan de nostalgische sfeer die in het dorp hangt. Je gaat als het ware terug in de tijd als je door de barokke straatjes wandelt. Toch is de leegstand groot, zeer groot. De vele pandjes die het oude centrum telt, zijn daarom ook wat minder goed tot zeer slecht onderhouden. Daar moet nu verandering in komen.

30.000 euro als je een woning koopt in het dorp Presicce
By: Paolo Gianfanti

Presicce op de kaart

Het dorpje ligt in de hak van Italië nabij de Adriatische zee en de Ionische zee. Beide zeeën sluiten overigens aan bij de Middellandse zee. De temperaturen komen er eigenlijk nauwelijks onder de 13 graden en in de zomer is het 25 tot 30 graden. Dus als je een koukleum bent zit je hier prima! Op foto’s zul je dus ook steevast blauwe luchten tegenkomen.

Waarom zou je hier moeten wonen?

Het predikaat “mooiste dorpje van Italië” krijg je niet zo maar. Het dorp kent dan ook niet enkel lege en verouderde woningen. Een aantal bijzonder mooie panden zijn zeer goed bijgehouden en hebben de tand destijds goed doorstaan. Als voorbeeld noemen we “Chiesa madre Sant’Andrea Apostolo”, de kerk in het centrum die in de 18e eeuw gebouwd. Deze verving de oude kerk die door een grote aardbeving verwoest werd. Een prachtig pand die ook op menig foto is vastgelegd.

30.000 euro als je een woning koopt in het dorp Presicce
By: Paolo Gianfanti

Een nog grotere attractie zijn  de olijfoliepersen die te vinden zijn onder het Piazza del Popolo. De persen zijn in de wintermaanden nog volop in gebruik en kunnen ook door toeristen worden bezocht.

Het klinkt dus alsof het dorpje behoorlijk wat bezoekers moet trekken. Maar vaste bewoners, die komen maar niet. En daar moet nu dus verandering in gaan komen, zo legt gemeenteraadslid Alfredo Palese uit aan CNN. Bij de samenvoeging van verschillende plaatsjes is meer geld vrijgekomen en dat gaan ze nu gebruiken om mensen te stimuleren de oude pandjes te kopen en op te knappen. Je krijgt nu dus tot 30.000 euro als je zo’n oude huis koopt.

30.000 euro als je een huis koopt

Net zoals bij eerdere artikelen die we plaatsten over de leegstand in Italië, gaat het ook nu om oude huizen die vrijwel zeker een flinke opknapbeurt nodig hebben. Met een emmertje latex kom je er niet. De 30.000 euro die je tegemoet kunt zien worden dan ook deels ingezet voor de aanschaf van het pand en deels voor het opknappen ervan. Maar dan kun je wel wonen in het prachtige dorpje en elke dag de heerlijke gebakken vis eten die vers gevangen is in de havens die op een kwartiertje afstand liggen.

De uitwerking van het plan moet nog gebeuren, maar de marketingmachine werkt al zoals je ziet. Je kunt op de website van de gemeente je aanvraag alvast indienen. Overigens haalde een ander Italiaans dorp, Santo Stefano di Sessanio, in 2020 nog het nieuws door 44.000 euro te betalen als je er kwam wonen.


View Larger Map

Toch liever op vakantie?

Heb je nu toevallig geen zin om een huis helemaal op te knappen en er te wonen, dan is het gebied ook heerlijk om gewoon vakantie te vieren. Wij vonden dit vakantiehuisje bijvoorbeeld wel erg interessant. Het ligt iets ten zuiden van Presicce en het uitzicht, het zwembad, de blauwe lucht… heerlijk! Wij gaan vast boeken!

30.000 euro als je een woning koopt in het dorp Presicce
By: Paolo Gianfanti
30.000 euro als je een woning koopt in het dorp Presicce
By: Paolo Gianfanti