330 leegstaande woningen Amsterdam?

Laat de Amerikaanse investeerder Blackstone bewust 330 woningen leeg staan in Amsterdam? Dat melden verschillende partijen deze week zoals NH Nieuws en AT5.

Toen in juni een van deze leegstaande panden werd gekraakt, werden er direct 328 andere woonruimtes aangemeld als leegstaand. Volgens de krakers staan de panden soms al jarenlang leeg.

Het is dan ook opmerkelijk dat de ruimtes in een keer werden aangemeld nadat het gekraakte pand in het nieuws kwam. De tijdelijke Wethouder van Wonen in Amsterdam, Rutger Groot Wassink meldt: “Gezien de grote woningnood in Amsterdam vindt het college het langdurig leeg laten staan van woningen maatschappelijk onaanvaardbaar”. Langdurig leegstand moet dus te allen tijde worden tegengegaan en daar doet de gemeente Amsterdam dan ook alles aan.

Melding na 6 maanden leegstand

Groot Wassink kon niet melden of alle, inmiddels 334 panden nog steeds leeg staan. Pandeigenaren horen na zes maanden leegstand van woonruimte melding doen bij de gemeente. Het gekraakte pand was in 2020 al aangemeld en stond inderdaad nog steeds leeg. Nu schijnt het pand direct te worden gerenoveerd om weer bewoonbaar te worden. Dat gaat nog negen tot tien maanden duren.

Dat de 328 in één keer allemaal leeg komen te staan vinden enkele fractieleden wel zeer opmerkelijk. Ook is het nog onduidelijk om hoeveel meer panden het eventueel gaan die nog niet zijn aangemeld. Er zijn immers duizenden mensen op zoek naar woonruimte in de hoofdstad.

De Keizersgracht in Amsterdam met de meeste miljoenenwoningen

Blackstone koopt voor miljoenen woonruimtes op

Veel Amsterdammers zijn niet blij met Blackstone in de hoofdstad omdat ze de sociale woningen op lijken te kopen en ze dan tegen veel hogere bedragen in de vrije sector van de hand doen. Al enkele jaren koopt Blackstone massaal de woonruimtes op van particuliere beleggers. Business Insider schreef destijds dat er miljoenen werden gepompt in het opkopen van de panden.

Niet bewust leeg: onderhoud noodzakelijk

Blackstone zelf geeft aan dat de bewuste panden in onderhoud zijn of in de planningsfase daarvan zitten. Ze worden dus zeker niet bewust leeggehouden. Het merendeel is vorig jaar pas aangekocht, waren in slechte staat en stonden al leeg. Ze hebben er absoluut geen baat bij de panden leeg te laten staan. Ze willen juist handelen in lijn met de gemeente, zo gaven zij gisteren aan in een verklaring aan het NH Nieuws. Ondertussen houdt het wel de gemoederen bezig op de toch al zeer oververhitte woningmarkt in Amsterdam.