6 tips: Energiebesparen in de herfst

Hoewel deze herfst ons nog regelmatig op een paar warme dagen trakteert, wordt het langzaamaan toch elke week een stukje kouder. We zitten meer binnen en dus gaat de verwarming weer aan. Dat neemt uiteraard kosten met zich mee. We geven een paar tips om deze kosten enigszins te beperken.

Als je bewust kiest om tijdelijk te huren of in een antikraakpand te wonen of werken, dan let je vaak ook op de centen. Deze tips kunnen je enkele tientallen euro’s opleveren. Mocht je zelf nog tips hebben dan horen we deze graag!

1. Standje lager

Herst - energiebespaartips

Het ligt nogal voor de hand, maar wordt toch vaak vergeten. Zet de verwarming een standje lager en ‘s nachts zelfs een aantal graden. Het is een fabeltje dat het opnieuw opwarmen van een huis duurder is dan het bijhouden van de warmte. Wel is het zo dat bij huizen die na 1994 zijn gebouwd je de verwarming niet zo laag hoeft te zetten omdat door de goede isolatie er minder warmte verloren gaat. De meeste tijdelijke huurwoningen en antikraakwoningen van Interveste zijn echter van voor 1994, dus bespaar je volgens berekeningen al snel 7% op je stookkosten.

2. Beperk de ruimte(s)

Thermostaat lager bespaart stookkosten Beperk je enkel tot het verwarmen van de ruimtes waar je veel in verblijft. Daar is het gebruikelijk een temperatuur van ongeveer 20 graden in te stellen. In de overige ruimtes is 15/16 graden meestal een prima temperatuur. Als je van huis weggaat geldt dit voor alle ruimtes. Uiteraard is de een iets gevoeliger dan de ander voor temperatuur, maar een extra fleecedeken heb je al voor 5 euro.

3. Ventileer je huis

Ventileer je huis: voorkomt schimmels en vochtHet is erg belangrijk je woning goed te ventileren. Je zorgt hiermee dat vocht en schimmels minder kans krijgen waardoor de lucht droger wordt. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht en dit leidt tot minder stookkosten. Win-win situatie dus!

Door goede ventilatie vermijd je ook dat de lucht verontreinigd raakt door bijvoorbeeld slechte gasverbranding. Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging, wat kan leiden tot duizeligheid en hoofdpijn. Overigens krijgen nieuwe bewoners van Interveste in een brandveiligheidspakket standaard een rook- en koolmonoxidemelder. Zorg er wel voor dat je de batterij van deze melders minimaal een keer per jaar vervangt.

4. Radiator ontluchten

Radiator ontluchten voor beter resultaat zonder getik.Je kent het misschien wel: een tikkende of borrelende radiator die minder warmte afgeeft dan je gewend bent. Er zit dan lucht in de radiatoren. In veel situaties is dit gemakkelijk op te lossen door de radiator te ontluchten. Het komt erop neer dat je (nadat de thermostaat is uitgezet), het ontluchtingsventiel tijdelijk open zet. De lucht is eruit op het moment dat er water uit komt. Sluit het ventiel daarna gelijk weer en herhaal dit eventueel voor de overige radiatoren. Daarna zal je zien dat de verwarming het weer een stuk beter doet. En je bent ook gelijk van het getik af.

5. Radiatorfolie plaatsen

Radiatorfolie voor minder dan een tientjeRadiatoren zijn meestal gemonteerd aan een muur. En meestal is dit een muur die naar een buitenmuur leidt. De warmte van de radiator gaat dan aan de voorkant je kamer in, maar aan de achterkant verdwijnt een groot deel van deze warmte in de muren. Dat is zonde natuurlijk. Bij de bouwmarkten in Nederland kan je voor minder dan 10 euro radiatorfolie kopen. Je plaatst deze folie achter de radiator en 90% van de warmte wordt nu gereflecteerd naar de ruimte waar de warmte benodigd is. Dat tientje is zo snel terugverdiend.

6. Zoek een goedkope leverancier

Goedkope leveranciers schelen geld.Door aanbieders van gas en electra te vergelijken kan je snel geld besparen. Er zijn veel vergelijkingssites die deze aanbieders onder de loep nemen. Bij Interveste vinden wij het belangrijk dat naast goedkoop, de energie ook ‘groen’ moet zijn. je hebt bij Interveste dan ook de mogelijkheid om gebruik te maken van onze standaardaanbieder: Greenchoice. Greenchoice is in veel gevallen de goedkoopste groene leverancier. Als je een antikraak gaat wonen of je gaat een tijdelijke huurwoning betrekken van Interveste, vraag hier dan om bij onze adviseurs.

Er zijn nog veel meer tips te verzinnen en misschien komen we hier in een ander artikel nog wel een keer op terug. Heb jij nog tips om energie te besparen? We horen het graag.

 

Facebook antwoorden