82-jarige weigert huis te verlaten, terwijl huis langzaam in een ravijn dreigt te storten

Zijn toegangspad en een deel van de tuin is door een aardverschuiving al ruim anderhalve meter verzakt en de rest dreigt ook langzaam tientallen meters naar beneden te schuiven. Toch weigert de 82-jarige bewoner zijn huis te verlaten.

In het zuiden van Groot-Brittannië, ligt het eiland Isle of Wight met een klein plaatsje genaamd Luccombe Village. Het zeer oude plaatsje telt slechts een aantal huizen waarvan enkele gelegen zijn aan het kustpad.

Een prachtig gebied om te wandelen met uitzicht over het water van het Kanaal. Aan de andere kant van het Kanaal ligt Frankrijk (maar dat is niet te zien aangezien het 510 kilometer verderop ligt).

De huizen aan de kust hebben uiteraard fantastische uitzichten en vaak grote tuinen. Maar die worden met de jaren steeds kleiner, want grote delen verdwijnen door aanhoudende erosie.

Erosie door lucht en water

Erosie betekent letterlijk slijtage. En dat is wat er ook gebeurt met Isle Of Wight. Door weersinvloeden en de zeelucht slijt het eiland steeds verder. De grond wordt dan letterlijk verplaatst door slijtage.

Huis van George dreigt te verschuiven…in het ravijn

Ook het huis van de 82-jarige George Gardiner staat op het punt te verdwijnen in het kanaal. Na meerdere gesprongen waterleidingen en een tuin die al anderhalve meter omlaag geschoven is bood Southern Water hem aan om elders onderdak te krijgen. Maar de gepensioneerde man weigert het zinkende schip te verlaten, dat doet een kapitein immers niet.

Herinneringen

Het huis waar hij 20 jaar lang een theehuis runde samen met zijn inmiddels overleden vrouw, heeft te veel herinneringen die hij niet wil achterlaten. Hij stort nog liever mee de zee in. Maar, zo vertelde hij een verslaggever van de BBC: hij heeft een hek waar hij zich aan kan vasthouden.

Pad is al afgesloten

Het pad rondom het huis is door de overheid van Isle of Wight al deels afgesloten voor toegang. Een rood bord met Danger Do Not Enter, vertelt wandelaars absoluut niet verder te gaan.

Erosie veroorzaakt £21m schade en verlies van 90 huizen

De kust van Isle of Wight is nogal gevoelig voor het woelige weer rondom het kanaal. Sterker nog. Volgens de laatste gegevens zal er binnen drie jaar voor meer dan 21 miljoen pond aan gebouwen verdwijnen door de erosie. Het gaat in totaal om 92 huizen.

De kust van Isle of Wight