Aanpassing Wet tijdelijke huur

Het kabinet wil via regelgeving zorgen voor een betere doorstroom op de woningmarkt. Woningeigenaren moeten meer mogelijkheden krijgen om woningen tijdelijk te verhuren. Tot en met 6 november was het mogelijk te reageren op de inhoud van het conceptwetsvoorstel.

Minister Stef Blok - Wet tijdelijke huur
Minister Stef Blok

Verschillende partijen hebben dit inmiddels gedaan.

Huurders worden in Nederland in grote mate beschermd en het is voor verhuurders vaak lastig om een woning tijdelijk te verhuren. Met de nieuwe Wet tijdelijke huur hoopt Minister Blok meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur te creëren.

Het nieuwe voorstel Wet tijdelijke huur

Het wetsvoorstel betreft enkel woonruimte. Kantoor- of winkelruimtes horen hier dus niet bij. De belangrijkste punten uit het conceptwetsvoorstel:

  • na afloop van de termijn van 2 jaar of korter eindigt de huur zonder opzegging;
  • uitbreiding van de opzeggingsgrond “dringend” nodig hebben voor eigen gebruik;
  • verruiming van de bepaling dat de verhuurder ontruiming kan bedingen na afloop van een overeengekomen termijn, omdat hijzelf of de vorige huurder de woning (weer) wil betrekken, zo dat meerdere tussenhuren mogelijk worden; de diplomatenclausule.

Daarnaast wordt de Leegstandwet uitgebreid om te koop staande huurwoningen tijdelijk te verhuren. Een vergunning van de gemeente is hiervoor noodzakelijk.

De reacties

Volgens Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zorgt de nieuwe Wet tijdelijke huur voor meer flexibiliteit op de woningmarkt. Vooral de verruiming van de mogelijkheden van tijdelijke huur is volgens hen interessant om specifieke doelgroepen die niet of slecht bediend worden op de woningmarkt sneller aan een woning te helpen.

Huurdersorganisaties in de regio Amsterdam wijzen de plannen af. Woningcorporatie AedesVolgens hen brengt het de huurders in een slechtere positie. Ze vragen de minister op zijn minst de gemeente het recht te geven waar tijdelijke huur kan en mag worden toegepast. Zo zou een gemeente met een hoge woningnood huurders tegen misbruik van de nieuwe plannen beschermen.

De vereniging Nederlandse Woonbond, noemt de plannen van minister Blok de “zoveelste aanval op de huurder”.

De Wet tijdelijke huur werd ter consultatie aangeboden om reacties te verzamelen, een mogelijkheid die tegenwoordig vaker wordt aangeboden. De reacties worden betrokken bij de afwegingen in de definitieve regeling.

De bedoeling is om het definitieve wetsvoorstel per 1 juli 2016 in te laten gaan.