Aantal miljoenenwoningen groeit enorm

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Hoewel in de Gooi- en Vechtstreek én Haarlem de duurste woningen van Nederland staan is de groei van bijzonder dure woningen in plaatsen buiten de Randstad explosief aan het stijgen. Dat schrijft Calcasa in een recent uitgekomen verslag. Waar in Amsterdam en Rotterdam het aantal miljoenenwoningen met zo’n 20% toenam, nam dit aantal in steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven met meer dan 70% toe!

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed en heeft de cijfers geanalyseerd van alle koophuizen in Nederland. In 2019 waren circa 60.000 woningen Nederland een miljoen of meer waard. Een jaar later telt Nederland maar liefst 84.400 miljoenenwoningen. En het gaat hier niet alleen om super-de-luxe villa’s maar ook om luxe rijtjeshuizen. Even ter vergelijking: in 2013 waren er 14.360 miljoenenwoningen. Momenteel zijn er dus 6 keer zoveel.

Meeste dure huizen in Amsterdam

Niet verwonderlijk is het dat de meeste dure huizen in Amsterdam staan. Hier wonen immers ook de meeste mensen. De duurste miljoenenhuizen zijn vooral aan de Keizersgracht te vinden. Die gracht doet zijn naam dus eer aan.

Woningen aan de Keizersgracht in Amsterdam
De Keizersgracht in Amsterdam met de meeste miljoenenwoningen

Per vierkante meter is echter Bosch en Duin bij Zeist voorzien van de meeste miljoenen woningen. Maar de grootste stijging is te zien in Zwolle. Daar steeg het aantal miljoenenwoningen met 92%.

Bosch en Duin meeste miljoenenwoningen
Ook Interveste beheerde villa’s in Bosch en Duin

Nu is het niet zo dat er allerlei miljoenenwoningen bijgebouwd zijn. Het heeft voornamelijk te maken met de enorme stijging van de huizenprijzen. Vorig jaar alleen was deze al 10%!

Blaricum slechts op de 9e plek.

Voor de volgende update van Monopoly is het handig om te weten dat de Konijnenlaan in Wassenaar de duurste straat is van Nederland. Maar als je een beetje op stand wil wonen tussen de celebrities, dan raden we Blaricum aan. Hier wonen namelijk BN’ers als John de Mol, Anita Meijer, René Froger, Marco Borsato, Simone Kleinsma en veel, heel veel andere mensen die we kennen van radio, musical of televisie. Ook Gordon woonde jarenlang in een miljoenenvilla in Blaricum, maar verkocht deze vorige maand om te verhuizen naar Amsterdam.

Voormalige villa Gordon Heuceroth
Foto: Funda/Kapelle onroerend goed Laren

Totaal aantal miljoenenwoningen op de woningvoorraad

Naast Blaricum en Bosch en Duin zijn dit de overige plaatsen met de meeste miljoenenwoningen in de voorraad:

  Woonplaats Percentage
1 Bosch en Duin 70%
2 Breukeleveen 68%
3 Aerdenhout 66%
4 Bentveld 58%
5 Bloemendaal 50%
6 Overveen 41%
7 Santpoort-Zuid 36%
8 Wassenaar 35%
9 Blaricum 34%
10 Bergen aan Zee 33%

Meeste waar voor je miljoen?

De meest vierkante meters per 1 miljoen euro krijgen huizenkopers in de regio Twente, waar momenteel 20 miljoenenwoningen te koop staan. Het gemiddeld aantal vierkante meters dat een woning van 1 miljoen of meer telt, komt uit op 290. Het gemiddelde in heel Nederland is 180. Ook in Zuidoost-Noord-Brabant en Midden-Noord-Brabant krijgen huizenkopers relatief veel vierkante meters voor hun euro’s.

Verhuizen naar een miljoenenwoning, maar nu eerst even iets tijdelijks?

Ben je er over aan het denken een miljoenenwoning te kopen (ooit) maar wil je voor nu even tussendoor een woonruimte hebben? Dan is antikraak zeker iets voor jou! In tegenstelling tot bij tijdelijke huurwoningen wordt er namelijk niet gekeken of je meer dan €40.024,- verdient. Bij antikraak heb je namelijk geen inkomensverklaring nodig. Je kunt dus gerust een paar honderdduizend of miljoen verdienen en je inschrijven voor een antikraakwoning.

Geruststellende gedachte voor heel veel anderen: je hebt geen miljoen nodig om in aanmerking voor een antikraakwoning!