Aedes en Woonbond akkoord met sociaal huurakkoord

Gisteren stemde een meerderheid van de leden van Aedes in een sociale huurakkoord. Het doel is beperking van de jaarlijkse huurstijging. De huurprijs moet gekoppeld worden aan de kwaliteit van de woning en niet aan het inkomen van de huurder, zo stellen zij.

Stef Blok Tijdelijke verhuur en anti-kraak wonen
Minister Stef Blok (VVD)

Hoewel de meerderheid van 63% zich in de plannen konden vinden, klonken er ook tegengeluiden. Zo werden er zorgen geuit omtrent de mogelijkheid regionale aanpassingen te maken. Tevens vond men het belangrijk dat het onderzoek naar scheefwonen (het huren door een persoon die teveel verdient om in een sociale huurwoning te wonen) versneld zou moeten worden uitgevoerd.

Hoewel de PvdA zeer tevreden is met deze uitkomst en deal, blijkt coalitiegenoot VVD minder enthousiast. Zij vreesden voor extra uitgaven aan de huurtoeslag. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Maar een ander punt van de VVD, namelijk dat scheefhuren altijd nog tegen kan worden gegaan op basis van het inkomen, zorgt ervoor dat Minister Blok (Minister voor Wonen en Rijksdienst) waarschijnlijk toch niet de deal van Aedes en Woonbond lukraak over zal nemen.  Maar de VVD verwacht dat ze er wel uitkomen met de PvdA, zo schrijft De Volkskrant. Kamerlid Roald van de Linde (VVD): ‘We werken aan een aanpassing waardoor we scheefhuren nog steeds kunnen aanpakken.’

Bron: De Volkskrant