Altijd bereid voor een klusje!

Toen Edwin en zijn vriendin hun kangoeroe-woning moesten verlaten, vonden ze via Interveste een woonboerderij in het prachtige Wieringerwerf. Er moest nog het een en ander opgeknapt worden, maar juist hiervan ging zijn klushart sneller kloppen.

Een boerderij als Kangoeroewoning

De woonboerderij was zo groot dat deze makkelijk te verdelen was in twee woonruimtes. Dit is dan ook het principe van een kangoeroewoning: een bestaande woonlocatie verdelen in twee ruimtes, waarbij het niet uitmaakt of de woonruimtes boven elkaar of naast elkaar gesitueerd zijn. Het is voor mantelzorgers bijvoorbeeld bijzonder handig. Zo kunnen bijvoorbeeld de kinderen de oorspronkelijke ruimte delen met hun ouders, maar hebben ze wel beiden een eigen voordeur en woonruimte. Boerderijen lenen zich hier uitstekend voor.

“Ik ben zelf een echte klusser.” Bekend Edwin. “Je kunt je voorstellen dat er rondom zo’n grote woonboerderij van alles te doen viel: het opknappen van oude spullen tot aan klusjes in de tuin. ‘Mijn klushart kon ik daar goed ophalen! Helaas moesten we de boerderij na een poosje verkopen… en dus moesten we op zoek naar een nieuwe woning. Tja, en dat is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer.” Vertelde Edwin.

Rust en ruimte

“Inmiddels was ik erg gewend aan de ruimte en de rustige omgeving van de woonboerderij, dus om ergens een rijtjeshuis te gaan kopen zag ik niet erg zitten. En wilde je ergens een redelijke woning huren, betaalde je al gauw € 1.500,- per maand.

“Maar goed. We hadden nog even”, dacht ik bij mezelf. “Mijn vriendin kwam op het idee dat antikraak wonen misschien wel een oplossing kon zijn. Zelf had ik daar helemaal nog niet aan gedacht. Met dat idee schreven we ons beiden in op de site van Interveste als woningzoekenden.”

Woonboerderij

“Je raadt het nooit!”,zei Edwin. “Na een poosje kwam er een antikraakwoning beschikbaar met veel overeenkomsten van onze vorige woonboerderij.” De prachtige locatie is gelegen in de kop van het buitengebied in Noord-Holland en de omgeving biedt veel rust en ruimte. “Perfect!”.

Loting

Het voelde meteen goed.

Dit moest het wel zijn: de droomwoning van Edwin en zijn vriendin. Het stel reageerde op de woning en werd al snel uitgenodigd voor een bezichtiging. Ze konden hun geluk al bijna niet meer op, maar het bleef nog even spannend. Tijdens de bezichtiging vond er een loting plaats. En wat denk je? Gelijk raak! “We hebben de loting gewonnen en we waren ongelofelijk blij. Het voelde meteen goed.”

Klushart

“Nadat we de sleutel in ontvangst hebben genomen, gingen we ons nieuwe ‘thuis’ nog eens goed bekijken”, vertelde Edwin. “Er moest zeker nog het een en ander opgeknapt worden, maar juist hiervan ging mijn klushart sneller kloppen.”

Oké, first things first. “De keuken kon wel een opknapbeurt gebruiken”, vertelde Edwin. “Daar konden we echt niet omheen. Omdat het ook een antikraakwoning is, en dus soms een kortere duur kan hebben, wilden we hier niet veel geld aan uitgeven.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De keuken van Edwin voor de renovatie

Met de aanhanger en een taartje

“Op Marktplaats ben ik op zoek gegaan naar een gebruikte keuken die ik gratis kon ophalen. Ik opende het internet en… bingo! Ik vond een keuken die ik gratis mocht komen ophalen in de Beemster. Ik heb thuis het een en ander opgemeten en ik kwam tot de conclusie dat de keuken goed te gebruiken was. Samen met een aanhanger en een taartje, heb ik samen met mijn vriendin de keuken opgehaald en in de schuur van ons nieuwe huis gezet.”

Slopen maar!

Allereerst moest de oude, vervallen keuken verwijderd worden uit het huis van Edwin en zijn vriendin. “Dit was een behoorlijk vieze klus”, bekent hij. “De keuken was vet, stoffig en de onderkastjes waren nat geworden door een lekkende kraan en hierdoor was de bodemplaat was vergaan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De keuken van Edwin in renovatie
De keuken van Edwin in renovatie

“Naast mijn werk ben ik in mijn vrije tijd uren bezig geweest met het passen en meten van het aanrechtblad met de aansluitingen van water: de aan- en afvoer én elektra voor de wasmachine. Uiteindelijk heb ik de keuken helemaal naar tevredenheid geplaatst en ben ik heel trots op het resultaat… En mijn vriendin ook. Minstens net zo belangrijk!”

Maar elke dag dat we er van konden genieten was een dag gewonnen.

“Naast de keuken, was ik ook met de badkamer bezig. Heb ik vloerbedekking gelegd, verlichting aangesloten en de tuin onderhouden. Het waren veel klussen tegelijk, maar elke dag dat we er van konden genieten was een dag gewonnen.” Aldus Edwin.

Tekst gaat verder onder de foto.

De opgeknapte keuken van Edwin
De opgeknapte keuken van Edwin

Club van Vrijwilligers

“Te midden van al deze klussen kwam ik via Club van Vrijwilligers (de inhouse vrijwilligersorganisatie van Interveste) in contact met Dominique van Stichting Present. Zij vroeg of ik het leuk vond om ook eens als vrijwilliger een klusje te doen bij iemand die daar niet daar zelf niet aan toekomt of niet in staat is om de klus te voltooien. Ik gaf Dominique aan dat ik dit graag voor deze persoon wilde doen”, vertelde Edwin.

“Ik vind het leuk om mijn klus skills in te zetten voor mensen die zelf niet zo handig zijn. Ik doe dat ook vaak bij vrienden en dat wordt altijd gewaardeerd! Ik vind het ook belangrijk om me belangeloos in te zetten voor de medemens en hoe kan ik dat beter doen dan te helpen met een klusje in huis.”

Dankbaar

“Zowel mijn vriendin als ik zijn toen op bezoek geweest bij een hele lieve dame, genaamd Lucy. We hebben haar geholpen met behangen, opruimen en het repareren van haar keuken. Dat was erg leuk om te doen. Zeker omdat we enkele dagen ervoor onze eigen keuken onder handen genomen hebben. We zijn zelfs nog een keer terug gegaan om met nog wat andere kleine klusjes te helpen, waarvoor ze ons zeer dankbaar was. Daar doe je het natuurlijk ook een beetje voor.”

“Ik kan ook iedereen aanraden om eens wat meer voor elkaar klaar te staan. Het is fijn om nieuwe mensen te leren kennen en mensen te helpen. En natuurlijk ook door het enthousiasme van Dominique van Stichting Present… daar kun je natuurlijk ook geen nee tegen zeggen!