Amsterdam en Den Haag schrappen kantoorplannen

AMSTERDAM – Amsterdam en Den Haag gaan grote hoeveelheden geplande kantoorruimte en bedrijventerreinen schrappen om de opmars van leegstaande kantoren te keren. Dat blijkt uit een rondgang door de website Vastgoedjournaal langs de belangrijkste wethouders van deze grote steden.

Nog voor de zomer moet er een streep worden gezet door 1,7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte in en rond Amsterdam, zo meldt Arthur van Dijk, wethouder Economie in de Haarlemmermeer en voorzitter van het Platform bedrijven en kantoren (Plabeka) in de ‘Metropoolregio Amsterdam’.

In 2005 werd al voor 3,5 miljoen vierkante meter geplande kantooroppervlakte geschrapt, maar dat ging toen volgens de wethouder om plannen voor de lange termijn. “De nieuwe ingreep zal meer pijn doen”, aldus Van Dijk tegenover de website. Het gaat volgens hem ook om gebieden waarvoor al bestemmingsplannen zijn gemaakt en in sommige gevallen de contracten al zijn gesloten.

Verder worden kantoorbouwers gestimuleerd om 1 miljoen vierkante meter aan structurele leegstand een andere functie te geven, bijvoorbeeld woningbouw. Ook moet 2000 hectare aan verouderde bedrijfsterreinen worden geherstructureerd.

Woonbestemming

 

In Den Haag krijgen ‘een aantal gebieden’ alsnog een woonbestemming, maar wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling en Wonen wil het precieze aantal vierkante meters nog niet prijsgeven. De stad kent momenteel een leegstand van zo’n tien procent. Een gemeentelijke werkgroep ‘Wonen in kantoren’ bekijkt of zes kantoorpanden kunnen worden getransformeerd tot woningen.

Norder zegt ook in gesprek te zijn met de Rijksgebouwendienst over de leegstand die moglijk ontstaat na de samenvoeging van departementen. Hij pleit daarbij voor een “duurzame transformatie naar woningen, hotels of andere functies”.

Verordening

Beide wethouders zien overigens niets in een leegstandsverordening, zoals die vorige maand door de Vereniging Nederlandse Gemeente werd aanbevolen. De bestuurlijke boete van maximaal 7500 euro is volgens hen “geen prikkel”. Ook zijn de kosten van het volgen van de leegstand en het handhaven van de verordening volgens de wethouders te hoog.

Volgens berekeningen van onder meer ABN Amro en de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, dreigt over vier jaar leegstand voor een op de vier kantoormeters. Mede door de crisis verwacht de NVB dat er het komend jaar ongeveer 300.000 vierkante meter aan nieuwe kantoren wordt opgeleverd, veel minder dan in de topjaren 2000 en 2001, toen dat ruim 2 miljoen vierkante meter bedroeg. (Bron: Nu Zakelijk)