Amsterdamse woning 4,3 miljoen duurder in 25 jaar

Dat kun je nog eens een goede investering noemen. Een voormalig kantinegebouw op het KNSM eiland bij Amsterdam werd destijds door de gemeente verkocht voor 1 gulden aan een groep krakers op voorwaarde dat ze het pand op zouden knappen. Nu kun je er een penthouse aanschaffen voor 2 miljoen euro!

KNSM staat voor Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij. Stoomboten werden allemaal vervangen door gemotoriseerde boten en dus vertrok in 1979 de laatste havenmedewerker vertrok. Een anti-kraakwet bestond er toen nog niet en dus werd de kantine van de KNSM al snel gekraakt. De jonge krakers waren kunstenaars en de gemeente besloot alles te verkopen aan hen voor een gulden. Wel moesten ze het pand dan helemaal opknappen. Een bijzonder goede deal natuurlijk en de kunstenaars hielden woord.

Trappenhuis te koop

Momenteel bestaat het pand uit acht atelierwoningen. De eerste woning werd in 2oo1 te koop aangeboden voor 1 miljoen euro. Het voormalige trappenhuis staat nu ook te koop en volgens Funda wordt daar maar liefst 2 miljoen euro voor gevraagd. Dat is dus 4,3 miljoen zo duur als die ene gulden die het de gemeente ooit heeft opgeleverd.

KNSM terrein anno 1980

Overigens zag het terrein er anno 1980 nog niet zo mooi uit als nu het geval is. De grote investeringen die gemaakt zijn om het pand op te knappen worden door het Parool niet genoemd. Toch is dit een mooi voorbeeld dat deze investeren in herbestemmen en transformatie wel degelijk tot grote winst kan leiden. 

(bron: het Parool)

KNSM eiland Amsterdam - uitgebouwde bus
Een bus met aanbouw op het KNSM terrein jaren ’80 – Foto: Rob Bogaerts
Facebook antwoorden