Antikraak in de koninklijke achtertuin

Een van de bekendste tuinen van Nederland is de koninklijke tuin bij Paleis het Loo. Nadat Prinses Margriet als laatste bewoner besloot haar intrek te nemen in Huis het Loo (niet te verwarren met het paleis), werd het koninklijke Paleis Het Loo in Apeldoorn een museum. Wat bleef was de prachtige tuin en de gebouwen die in het landgoed liggen. Een van die huizen wordt beheerd door Interveste.

In 1684 kocht Stadhouder Willem III Kasteel Het Oude Loo. ‘Loo’ is Oudnederlands voor een gebied met een open loofbosstructuur. Het Oude Loo was dan ook omgeven door een uitgestrekt bos- en heidegebied. Toen Willem III trouwde met Mary II werd hij naast stadhouder tevens koning van Engeland. Het oude kasteel bleek al snel te klein voor de koning-stadhouder en zijn hele gevolg.

Antikraak in de koninklijke achtertuin
Koninklijke familie bij Kasteel het Oude Loo

Daarom liet hij een paleis bouwen op het naastgelegen terrein. Jacobus Roman ontwierp het paleis: een prachtig groot vierkant gebouw. Daaromheen werden later nog vier grote paviljoens gebouwd. Tot in 1975 werd het paleis bewoond door vele stadhouders en koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen. Zo woonden ook koningin Wilhelmina en prinses Juliana hier. De laatste bewoners van de koninklijke familie waren prinses Margriet en prins Pieter van Vollenhoven. Na 1975 werd besloten het paleis helemaal te restaureren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen zoals het in de 17e eeuw was gebouwd. Nieuwe aanbouwen werden verwijderd en schilderingen werden gerestaureerd. Ook de tuinen werden teruggebracht in de oorspronkelijke stijl.

Koninklijke antikraak bij een prachtige tuin

Antikkraak in tuin bij Paleis het Loo
“Tuin Paleis het Loo” by Pingu1963 – via Wikimedia Commons

De tuin die geheel in barok stijl is aangelegd is net zoals de tuinen bij het Kasteel van Versailles grotendeels gevuld met gekrulde buxusheggen. De tuin is geheel symmetrisch, ofwel de linkerkant van de tuin is een exacte kopie van de rechterkant. Er werd bij de renovatie van de tuinen rekening gehouden met de beplanting zoals die eind 17e eeuw zou moeten zijn geweest. Meerdere bronnen omschrijven welke begroeiing men destijds kon vinden en daar is door een speciale werkgroep ook uitvoerig onderzoek naar gedaan.

Antikraak bij kasteel en paleis | Queen Mary van Engeland | Paleis Het Loo
Queen Mary van Engeland afgebeeld met oranjeboom

Al jarenlang worden eind mei traditiegetrouw de oranjebomen (sinaasappelbomen) in de tuin geplaatst. Sommige van deze bomen zijn al eeuwen oud en staan zelfs al afgebeeld op schilderijen.

Museum Paleis Het Loo

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn overigens nooit helemaal weggeweest van het terrein, want in 1975 betrokken zij Huis het Loo wat in 1970 gebouwd werd. Tegenwoordig is Paleis het Loo een museum waar je van alles kunt leren over de stadhouders en koninklijke familie. Hoe woonden Koningin Wilhelmina en Juliana, en koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II. Scholen en toeristen krijgen rondleidingen en op sommige zomerse dagen is ook het dak geopend. Vanaf dit dak kan je de gehele tuin overzien hetgeen een prachtig plaatje oplevert. Het komt niet dagelijks voor dat we ruimtes in zo’n tuin in ons beheer krijgen, maar als je ingeschreven bent als woningzoekende bij Interveste maak ook jij kans om zo fantastisch te wonen.

Het huis wat in beheer is van Interveste bevindt zich net achter de prachtige tuinen. Je bevindt je elke dag dus op koninklijke grond! Lees in deel 2 meer over dit huis en haar bewoner 

Haader image:
Wouter Hagens, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons