Antikraak spelletjes

Toen burgermeester Mr. E.F.J. Weerts in 1854 voor het eerst plaatsnam in het nieuwe gemeentehuis in Epe zou hij nooit hebben kunnen bedenken dat jaren later, termen als ‘Tetris’, ‘Pac-Man’, ‘Pong’, ‘Arkanoid’, ‘Call of Duty’, ‘World of Warcraft’ of ‘Donkey Kong’ tot de dagelijkse woordenschat zouden gaan behoren. Het monumentale gemeentehuis is nu namelijk een museum geworden: een spelcomputermuseum!

Het prachtige pand met granieten vloer en hoge statige deurposten is via Interveste in bruikleen door John en Naomi die gezamenlijk het spelcomputermuseum Bonami runnen. Drie verdiepingen huisvesten een geweldige collectie arcadekasten, spelcomputers, handheld gameconsoles en flipperkasten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. En soms in meerdere vormen of uitvoeringen. 700m2 met de spannendste, leukste en meest verslavende spellen die je kunt verzinnen.

Rondleiding

John geeft ons een rondleiding door het museum en vertelt ons vele bijzonderheden. “Naomi is eigenlijk de aanstichter van deze uit de hand gelopen hobby. Haar buurjongen had vroeger een Atari spelcomputer. Ze mocht er echter enkel naar kijken, niet mee spelen.” En dat nare ervaringen uit het verleden kunnen leiden tot latere ‘eigenaardigheden’ blijkt wel, aangezien ze nu samen met John honderden spelcomputers in bezit heeft.

John en Naomi weten dat de locatie van hun museum van tijdelijk aard is. Daarom is alles op een makkelijke manier geplaatst. Mocht er een nieuwe bestemming komen voor het antikraakpand, dan hebben ze alles zo ingepakt.

Op de vraag of hij nu niet de hele dag spelletjes zit te spelen is John vrij duidelijk: “Ik ben verzamelaar. Ik vind het leuk om die dingen te hebben en om ze werkend te krijgen en als ze dan werken: Ga je gang.” Uiteraard konden we niet zo maar weg gaan zonder zelf even alle 85 spelcomputers uit te proberen.

Wil je ook een kijkje nemen in dit prachtige antikraak gemeentehuis/spelcomputermuseum? Op de website van Bonami vind je alle openingstijden. Tip: Kom vroeg, want de tijd vliegt voorbij!