Beijing stampt enorm vliegveld uit de grond

Terwijl de Nederlandse Staat hardnekkig tracht Air France KLM terug naar Nederland te halen en Schiphol aan zijn taks zit (goed voor momenteel 71 miljoen passagiers per jaar) bouwen de Chinezen gestaag door aan een enorm vliegveld. Bij Beijing wordt het nieuwe vliegveld Daxing Airport uit de grond gestampt. Klaar in 5 jaar tijd.

Vier jaar geleden zijn ze begonnen met bouwen. 8000 bouwvakkers bouwen eraan. Kosten: 11 miljard euro. Veel geld? Absoluut. Maar als je bekijkt dat een vliegveld in de Noordzee, zoals veel mensen graag zouden zien om Schiphol te verhuizen, momenteel wel 50 tot 60 miljard kan gaan kosten, dan lijkt het een schijntje te zijn.

 

De eerste testvlucht bij het vliegveld is al gemaakt en in oktober hoopt Daxing Airport daadwerkelijk zijn functie als nieuwe Azië-hub te kunnen volbrengen. Het vliegveld ligt ten zuiden van de megastad Beijing waar bijna 22 miljoen mensen wonen. Een nadeel kan zijn dat er juist in het zuiden veel verkeersopstoppingen zijn die nu nog meer in beeld gaan komen als er veel mensen naar het centrum van de stad vervoerd zullen gaan worden. Het vliegveld ligt op 50 kilometer van het centrum van de stad.

200 miljoen mensen

Het oudste vliegveld van Beijing, Nanyuan airport, zal na de opening van Daxing Airport haar deuren sluiten omdat het sterk verouderd is en niet meer kan voldoen aan de veiligheidseisen. Beijing Capital International Airport, het belangrijkste vliegveld van Beijing, is momenteel nog een van de grootste vliegvelden van de wereld en hielp afgelopen jaar ruim 95 miljoen mensen op hun bestemming te komen. Er is berekend dat het vliegveld niet meer dan 100 miljoen mensen aan kan. Met de toevoeging van het nieuwe vliegveld moet Beijing in staat zijn maximaal 200 miljoen mensen te kunnen laten vliegen.

Het is deel van het Chinese plan om 200 nieuwe vliegvelden aan te leggen zodat heel China in staat is te vliegen. O.a. KLM wil gaan vliegen op het nieuwe Daxing Airport.

Vliegveld Beijing

 

Facebook antwoorden