Big Data in klooster

Big Data 's-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch wordt verrijkt met een academische opleidingscentrum. De zogeheten ‘Graduate School’ komt in het klooster Mariënburg aan de Sint-Janssingel in Den Bosch. De universiteit zal hypermoderne studies aanbieden.

De universiteit is een samenwerkingsovereenkomst tussen Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven. De drie masterspecialisaties: Data Science, Entrepreneurship en Governance leiden leerlingen op tot datawetenschapper op master- en postmaster-niveau. Datawetenschappers zijn in staat om ‘big data’ efficiënt te verwerken. Met big data worden enorme datasets bedoeld die moeilijk zijn te beheren met traditionele datamanagementsystemen.

Het klooster is gebouwd in 1899 en uitgebreid in 1928. Vroeger waren de Kweekschool, de Huishoudschool en de Industrieschool hier gevestigd en de Zusters gaven hier les tot 1999. Na 1999 werd er een herbestemmingsplan ontwikkeld. De plannen zijn om het klooster de komende tien jaar te huren voor 10,2 miljoen euro huur. De provincie, de universiteiten in Tilburg en Eindhoven en de gemeente Den Bosch zorgen ieder voor 10 miljoen euro. De gemeente ’s-Hertogenbosch verwacht dat het pand in 2017 volledig ingezet kan worden voor het opleidingsinstituut.

Bron: Tilburguniversity.edu