Bijna 10.000 leegstaande sociale woningen

Belgie-Anderlecht-appartementen

In Vlaanderen staan momenteel 9779 sociale huurwoningen leeg. Opmerkelijk als je bedenkt dat er een wachtlijst van 80.000 woningzoekenden is.

Liesbeth Homans
Liesbeth Homans

An Moerenhout, Groen-parlementslid heeft een lijst opgevraagd bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Ze geeft aan dat het toch te gek voor woorden is dat er een wachtlijst is terwijl er zoveel mensen op zoek zijn naar een woning op deze markt. Nu moeten ze de woningen zoeken op de private markt. Dat kunnen ze veelal niet betalen, waardoor ze betalingsachterstanden krijgen en dus nog meer problemen krijgen.

Investeringen en tijdelijke verhuur

Volgens Homans wordt er voldoende geld geïnvesteerd. Vorig jaar zelfs nog 1,3 miljard euro en daar kwam onlangs nog eens 200 miljoen bij. De leegstand ontstaat bijvoorbeeld doordat er een periode tussen het daadwerkelijk leegkomen van de woning en veel renovatiewerken zit. Deze periode zou d.m.v. tijdelijk verhuur of antikraak opgelost kunnen worden, maar dat lijkt nog niet vaak toegepast te worden in België.

Volgens Homans kan de niet-structurele leegstand (leegstand tussen twee periodes van verhuring door kleine renovaties) opgelost worden door eerder meerdere woningzoekenden langs te laten komen op kijkdagen.

 

Facebook antwoorden